Cei interesaţi de domeniul inovaţiei medicale şi tehnologice în spitale pot participa gratuit la sesiunile de joi, 19 septembrie, din cadrul Şcolii Internaţionale de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), anunţă organizatorii conferinţei, ajunsă la a cincea ediţie.

„În prima parte a zilei de joi, am pregătit un panel în care sunt invitaţi pionieri din Marea Britanie, Olanda şi Israel, care vor prezenta modelele de inovaţie folosite în tehnologia medicală în ţările lor. Aceştia au pus bazele departamentelor de inovaţie din spitalele lor, deci ne vor povesti cum au început, care este modelul de inovaţie folosit şi cum s-a implicat guvernul în acest demers. Spre exemplu, invitaţii de la Assuta Medical Centers, cea mai mare reţea privată din Israel, vor vorbi despre modelul de inovaţie aplicat în instituţia lor, dar şi despre sprijinul guvernului israelit în inovaţia medicală”, a explicat Elena Ovreiu, lector al Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fondator al Şcolii SSIMA.

Elena Ovreiu, fondator al Şcolii Internaţionale de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA)
Elena Ovreiu, fondator al Şcolii Internaţionale de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA)

Lectori de la universităţi şi instituţii medicale de top

Ajunsă la a cincea ediţie, Şcoala Internaţională SSIMA se desfăşoară între 16 şi 20 septembrie, în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, şi a adus împreună 100 de participanţi din România, Europa de Vest (Franţa, Italia, Finlanda, Germania), Europa de Est (Bulgaria, Rusia, Turcia), dar şi din Kazakhstan şi Mauritius.

Prima zi a conferinţei a debutat cu o serie de sesiuni susţinute de renumitul profesor Bart Romeny, de la Universitatea Tehnică din Eindhoven, axate pe Deep Learning, subramură a Inteligenţei Artificiale. Profesorul Romeny este doar unul din cei 40 de speakeri de renume mondial invitaţi la SSIMA 2019, precum: prof. Alejandro Fangi – Universitatea din Leeds, prof. Ştefan Carp – Universitatea Harvard, dr. Alex Vasilescu – University of California Los Angeles (UCLA) sau prof. George Verghese – Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Sesiunile prezintă cele mai noi inovaţii din imagistică şi tehnologie medicală.

Profesor Bart Romeny, Universitatea Tehnică din Eindhoven
Profesorul Bart Romeny, Universitatea Tehnică din Eindhoven

„Artificial Intelligence (AI) companions, cum sunt numiţi, reprezintă o versiune digitală a ghidurilor medicale, cu o interfaţă atractivă şi uşor de folosit. Medicul poate consulta acest ghid digital şi verifica dacă a pus diagnosticul corect, în concordanţă cu cele mai recente ghiduri medicale”, a explicat Lucian Iţu, conferenţiar la Universitatea Tehnică din Braşov. „Aplicaţia pentru ghidurile de cancer de prostată este aproape gata şi urmează să fie trimisă spre aprobarea FDA, iar pentru restul de afecţiuni aplicaţiile sunt în stadiul de dezvoltare.”

Sesiune de pitching dedicată start-up-uri MedTech

Tinerii antreprenori din domeniul tehnologiei medicale îşi vor putea prezenta ideile de business marţi, 17 septembrie, unui juriu alcătuit din experţi mondiali: George Haber – Asociat CrestaFund Sillicon Valley, M. Alex O. Vasilescu – CTO la TensorVision California, Nikos Paragios – CEO & Fondator TheraPanacea, Azim Celik – GE, Albert Puente – Inginer Neuroimagistică Qmenta.

„Sunt cinci start-up-uri din România care s-au înscris pentru sesiunea de pitching. Ei, la fel ca şi participanţii, au văzut potenţialul în această Şcoală Internaţională de a se conecta cu oameni din industrie, care apoi le pot deschide uşi către investitori. De exemplu, marţi soseşte dr. Michal Guindy, şeful departamentului de radiologie de la Assuta Medical Centers, cea mai mare reţea privată de spitale din Israel. Unul dintre start-up-urile înscrise pentru sesiunea de pitching este Xvision, un start-up de imagistică medicală pe inteligenţă artificală, deci o astfel de conexiune, cu şeful departamentului de radiologie de la Assuta, este fix ce le trebuie”, explică Elena Ovreiu, fondator al Şcolii SSIMA.

Elena Ovreiu a absolvit Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale la ASE. Deşi a terminat un doctorat în Franţa şi a efectuat stagii de cercetare în Singapore, Israel şi Columbia, Elena s-a întors în România, unde consideră ca este nevoie şi loc pentru inovaţie.

„Chiar dacă alţii sunt cu 20 de ani înaintea noastră, noi putem să învăţăm de la ei ce înseamnă inovaţia în spitale, să aplicăm şi să creştem mult mai repede şi să-i prindem din urmă”, declară Elena Ovreiu. Tocmai de aceea, pentru a încuraja schimbarea în sistemul medical românesc, organizatorii SSIMA îi invită pe toţi cei interesaţi să participe, în mod gratuit, la sesiunile de joi, 19 septembrie, dedicate inovaţiei în spitale.

 

Mai multe detalii despre eveniment: https://ssima.eu/