Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, au existat diferenţe de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, nepotrivirile având la bază birocraţia şi utilizarea de către spitale a diferitelor tipuri de raportare.


În cadrul informării de presă, susţinută pe tema rezultatelor Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu COVID-19, ministrul Sănătăţii a spus că există „diferenţe între diversele baze de date care au colectat numărul de decese”, relatează Agerpres.

Comisia care a verificat modul de raportare recomandă un proces de actualizare a acestor date în Corona Forms, a mai spus Ioana Mihăilă, reamintind că aplicaţia respectivă este sursa informaţiilor comunicate public zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.

Ministrul spune că a solicitat Direcţiilor de sănătate publică să transmită clarificări referitoare la metodele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

„Nu aş căuta neapărat greşeli şi vinovaţi pentru diferenţele de raportare, ci m-aş concentra pe o ameliorare a procesului (...) lucru pe care deja am început să îl facem”, a spus ministrul.
„Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date”, a arătat Ioana Mihăilă.

Ea a afirmat că prezumţia că ar exista judeţe care au modificat codul de diagnostic nu este dovedită în acest moment, şi că orice încercare de a politiza evoluţiei pandemiei va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată.  

 

Psihiatru (2)