Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a spus că valul patru al pandemiei de COVID-19 va fi unul al persoanelor care nu s-au vaccinat, arătând că sub 1% din cei imunizaţi au contractat boala.


România se pregăteşte de valul patru încă de la finalul valului trei, a spus Ioana Mihăilă la Digi 24, fiind citată de Agerpres.

„Atunci când am modificat ordinul pentru redeschiderea spitalelor, am solicitat spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică să ataşeze un plan de revenire a numărului de paturi destinate pacienţilor COVID la un număr mai mare, dacă se observă o recrudescenţă a cazurilor. Dar aici vorbim de situaţia nefericită în care avem mulţi pacienţi spitalizaţi”, a spus ministrul.

Ioana Mihăilă a arătat că, şi în ţările în care numărul de infectări a crescut, nu a crescut în mod semnificativ numărul spitalizărilor şi al deceselor, comparativ cu situaţia înregistrată în perioada valurilor anterioare.

„Practic, chiar dacă cazurile au crescut, persoanele vaccinate nu au risc de a dezvolta formă severă de boală”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul îi îndeamnă să se vaccineze şi pe cei care au trecut deja prin boală, susţinând că în acest mod nu există riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19, chiar dacă infectarea se face cu tulpina Delta.

„Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puţin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce ştim este că, de exemplu, din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta, avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi”, a mai spus Ioana Mihăilă.

 

Pediatru