Majoritatea israelienilor care au primit o a treia doză de vaccin Pfizer anti-COVID-19 au avut efecte secundare similare celor resimţite la administrarea celei de-a doua doze, arată un sondaj realizat în Israel.


Israelul a început, în urmă cu circa zece zile, să administreze a treia doză de vaccin anti-COVID-19 persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea variantei Delta, care este foarte contagioasă, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Rapelul se realizează înainte de aprobarea sa de către agenţia medicamentului Food and Drug Administration din Statele Unite.

Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a declarat duminică că a administrat a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech la peste 240.000 de persoane.

Aproximativ 4.500 de israelieni, care au primit a treia doză în perioada 30 iulie - 1 august, au răspuns la întrebări legate de rapel.

Din participanţii la sondaj, 88%  au declarat că, în zilele de după primirea celui de-al treilea vaccin, s-au simţit „similar sau mai bine”, comparativ cu ceea ce au resimţit după administrarea celei de-a doua doze.

Dintre efecte secundare raportate, cea mai frecvent indicată a fost durerea în zona injectării.

Aproximativ 0,4% au spus că s-au confruntat cu dificultăţi de respiraţie, iar 1% susţin au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.

 

Alergologia