Vaccinul Pfizer este eficient în proporţie de peste 95% împotriva COVID-19, însă nivelul eficacităţii sale scade semnificativ atunci când o persoană primeşte doar una dintre cele două doze, arată o cercetare din Israel - cel mai mare studiu realizat vreodată în condiţii reale.


Publicat în revista medicală The Lancet, studiul a evidenţiat „beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program naţional de vaccinare”, informează AFP, preluată de Agerpres.

Autorii studiului arată că în Israel, campioana ţărilor care derulează campanii de vaccinare, acest program de imunizare „a fost motorul principal al declinului infectărilor”.

Studiul, realizat de Pfizer şi de Ministerul Sănătăţii din Israel, a fost publicat în reviste de specialitate şi supus dezbaterii comunităţii ştiinţifice.

Cercetarea s-a bazat pe datele medicale colectate între 24 ianuarie şi 3 aprilie, perioadă în care 72% din israelienii de peste 16 ani (circa 5 milioane de persoane) şi 90% din persoanele de peste 65 de ani au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech.

Analiza a vizat în principal eficacitatea vaccinului împotriva variantei britanice B.1.1.7, devenită dominantă în această ţară.

Studiul arată că vaccinul Pfizer are o eficacitate ridicată la persoanele de peste 16 ani, la şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze: el asigură o protecţie de 95,3% împotriva infectărilor, de 97,2% împotriva spitalizărilor şi de 96,7% împotriva deceselor. Aceste niveluri de protecţie rămân similare şi la persoanele de peste 85 de ani, însă ele scad semnificativ când persoanele vaccinate primesc doar prima dintre cele două doze ale serului: protecţie de 57,7% împotriva infectărilor, de 75,7% împotriva spitalizărilor şi de 77% împotriva deceselor în rândul persoanelor de peste 16 ani.

Se demonstrează astfel importanţa unei vaccinări complete în rândul adulţilor. O doză unică ar putea să ofere o protecţie de mai mică durată, în special din cauza apariţiei unor variante mai rezistente la vaccin.

Cercetătorii au subliniat că analiza nu le-a permis să studieze eficacitatea vaccinului împotriva variantei sud-africane, aflată şi ea în circulaţie în Israel.

 

Medic