Japonia a anunţat suspendarea utilizării a 1,63 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, produse de compania americană Moderna, după semnalarea prezenţei unor impurităţi în trei loturi distribuite în ţară.

Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a declarat într-un comunicat că a primit sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate, care proveneau din loturi specifice, informează AFP, preluată de Agerpres.

După consultări cu Ministerul Sănătăţii, s-a decis suspendarea utilizării vaccinului provenind din loturile vizate -  în total, 1,63 de milioane de doze, au precizat reprezentanţii Takeda. Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze „o anchetă urgentă” pe această temă. Contactată de AFP, compania americană nu a venit, deocamdată, cu un punct de vedere oficial.

Compania Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate, referitor la dozele incriminate.

Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat că va coopera cu Takeda pentru a distribui doze alternative, în scopul evitării unei întreruperi a programului naţional de vaccinare.


ORL