Reprezentanţii asociaţiei UNOPA averizează că jumătate din unităţile medicale din ţară ar putea rămâne fără tratament pentru pacienţii cu HIV, dacă filele de buget nu pleacă săptămâna aceasta în teritoriu.

Peste 5000 de pacienţi vor fi afectaţi în prima parte a lunii septembrie, iar dacă suplimentarea bugetelor va avea loc după 10 septembrie, aproape toţi cei peste 12000 de pacienţi aflaţi în tratament vor fi afectaţi. Întreruperea tratamentului pentru pacientul cu HIV conduce la eşec terapeutic cu schema actuală de tratament, ceea ce pune grav în pericol viaţa pacienţilor. Totodată creşte riscul apariţiei unor noi cazuri de infecţie dacă pacienţii actuali nu sunt trataţi corect”, menţionează reprezentanţii UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) în comunicatul trimis presei miercuri, 29 august.

Fonduri insuficiente alocate la începutul anului

Situaţia este generată de alocarea insuficientă de fonduri de la începutul anului pentru Programul Naţional de Tratament al Infecţiei HIV derulat de Ministerul Sănătăţii, când au fost atribuite fonduri doar până în luna august 2018. Întârzierea rectificării bugetare a condus la epuizarea bugetului de către spitale, implicit a stocurilor de medicamente.

Cerem cu disperare Guvernului măsuri imediate pentru ca viaţa pacienţilor cu HIV să nu fie pusă în pericol. Credem ca din fondul de urgenţă al Guvernului se poate interveni provizoriu în situaţia aceasta, deşi sunt şi alte măsuri aflate la îndemâna Guvernului. O astfel de situaţie gravă nu s-a mai înregistrat în România din 2010, iar pacienţii sunt disperaţi. Legile din România garantează pacienţilor continuitatea tratamentului împotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacienţii afectaţi să ceară daune în instanţă dacă viaţa lor va fi pusă în pericol!”, a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA.