Colegiul Judeţean al Medicilor din Hunedoara anunţă că, din cei 226 de medici de familie din judeţ, jumătate vor ieşi la pensie în următorii cinci ani. Conform datelor CMJ Hunedoara, în judeţ există un deficit de 27 medici de familie, iar 31 dintre medicii activi au deja o vârstă medie de peste 65 de ani şi îşi desfăşoară activitatea pe baza unei aprobări pe care trebuie să o solicite anual.

“În următorii cinci ani, 113 medici de familie dintre cei 226 din judeţul Hunedoara vor avea vârsta peste 65 de ani. Se pune întrebarea: dacă nu se atrag tineri în sistem, ce se va întâmpla cu medicina de familie? Medicii nu vin în sistem pentru că medicina de familie nu este atractivă şi este foarte mult de muncă. Se lucrează cu oameni care vin la tine zi de zi, relaţia cu pacientul este mult mai profundă decât cu medicul din spital iar retribuţia este necorespunzătoare”, a declarat luni vicepreşedinta CMJ Hunedoara, dr. Elisabeta Irimie, conform Medical Manager.

În aceste condiţii, în 2017, un singur medic de familie a intrat în sistem în judeţul Hunedoara.

“Dacă nu ai peste 1.800 de pacienţi înscrişi pe listă, nu poţi supravieţui”, explică dr. Elisabeta Irimie. ”Atunci când termini facultatea, după ce ai făcut 12 ani de liceu, şase ani de facultate şi cinci-şapte ani specializare, să vii la un salariu de nimic, mi se pare nedemn. Şi atunci, majoritatea medicilor iau drumul străinătăţii.”

Deficit de medici specialişti în Slatina

Nici în oraşul Slatina, în cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), situaţia nu este mai îmbucurătoarea. Nici un candidat nu s-a înscris la ultimul concurs de angajare, de la sfârşitul lui 2017, pentru cele două posturi de medic specialist în Unitatea de Primiri Urgenţe.

“Avem nevoie de încă doi medici specialişti la UPU şi din păcate ultima dată când a fost organizat concurs pentru cele două posturi de medic specialist în medicina de urgenţă nu s-a prezentat nimeni. Este o problemă pentru că la UPU volumul de muncă este foarte mare. Acum sunt şapte medici la UPU iar numărul cazurilor este de peste 100 zilnic”, declară managerului SJU Slatina, Cătălin Rotea.

Spitalul mai are nevoie și de un medic neonatolog și medic cardiolog în ambulatoriu, posturi pentru care concursul este în derulare. Managerul Cătălin Rotea menționează că este un uşor deficit şi de cadre medicale medii la Secţia Gastroenterologie şi din luna februarie vor fi scoase la concurs circa 10 posturi de asistenţi medicali.