Un traseu de trei kilometri pentru plimbări pe jos, recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a fost inaugurat în Arad, pe malul Mureşului, într-o zonă frecventată de cei care vor să facă mişcare în aer liber.


La Arad a fost inaugurată Promenada inimilor, un traseu amenajat pe o distanţă de circa 3 kilometri, între Parcul Mihai Eminescu şi Biserica Maranata, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Arad. Iniţiativa aparţine Colegiului Medicilor-Filiala Arad şi s-a materializat în urma parteneriatului cu Primăria. Inaugurarea a avut loc de Ziua Naţională a Inimii, marcată pe 4 mai.

Promenada inimilor are la bază conceptul gândit de Societatea de Cardiologie Irlandeză  cea care recomandă ca traseul de 3 km să fie parcurs în maxim 30 de minute, pentru a avea rezultate eficiente.

„Mersul pe jos face picior frumos, iar pentru oamenii în etate este foarte util pentru că, pe lângă sănătatea inimii, favorizează acel «uns» al articulaţiilor, pentru coxartroze, pentru gonartroze. Efortul fizic, moderat, regulat, este foarte importat: scade obezitatea, deci scădem inclusiv riscurile cardiovasculare. Având în vedere faptul că afecţiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente la ora actuală ca şi patologie, acţiunea aceasta profilactică de mişcare este de bun augur”, a punctat preşedintele Colegiului Medicilor - Filiala Arad, dr. Mircea Ţandrău.

„Acest traseu se bazează pe principiul celor 30 de minute de mişcare zilnică, cinci zile pe săptămână, care ar trebui să fie permanentă, nu ocazională. Bolile cardiovasculare sunt la ora actuală prima cauză de deces atât pe plan mondial cât şi în România şi ar trebui aplicat conceptul de a preveni bolile şi de a preveni agravarea celor existente. Se ştie că cel mai ieftin tratament este prevenţia. La ora actuală pe plan mondial, iar România nu face excepţie, la fiecare 30 de minute un pacient suferă un infarct. Cred că este mai benefic să ne plimbăm 30 de minute, 5 zile pe săptămână, decât să facem un infarct. Sperăm să fie parcurs zilnic de cât mai muţi arădeni  în ideea de nu ajuge la spital şi nici măcar în cabinetele medicilor”, a subliniat medicul Adrian Dărăbanţiu.

„Le recomand arădenilor să meargă cât mai mult pe jos, indiferent de vârstă, îi invit să încerce şi traseul propus de noi. Suntem cei mai bucuroşi dacă nu mai suntem nevoiţi să le administrăm niciun tratament şi să nu-i mai supunem niciunei intervenţii deosebite”, a spus medicul primar cardiolog, Adina Pop Moldovan.

„Este o iniţiativă la care Primăria a venit cu inima deschisă, tocmai pentru că ne dorim ca lumea să facă mai multă mişcare. Este un traseu accesibil, propus, nu impus. Important este să faci mişcare, să parcurgi câţiva kilometri într-un interval de timp nu foarte strâns pentru că dincolo de frumuseţea zonei şi aerul curat, important este să ne păstrăm sănătatea”, a declarat primarul Călin Bibarţ. „De aceea încurajez pe toată lumea să încerce traseul. Le mulţumesc domnilor doctor pentru iniţiativă şi pentru că sunt alături de arădeni”, a adăugat primarul.





ORL