În Săptămâna Mondială a Imunizării, marcată anual în ultima săptămână din luna aprilie, autorităţile române anunţă intenţia de a demara campanii ample şi mult mai „agresive” de informare a populaţiei asupra beneficiilor vaccinării.

La fiecare 60 de secunde 5 vieţi sunt salvate datorită vaccinării

 

 

În Săptămâna Mondială a Imunizării, marcată anual în ultima săptămână din luna aprilie, autorităţile române anunţă intenţia de a demara campanii ample şi mult mai „agresive” de informare a populaţiei asupra beneficiilor vaccinării.

„Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noştri. (...) Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariţia unui cadru legal, intenţionăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeolă şi populaţie vulnerabilă”, a transmis ministrul Sorina Pintea cu prilejul Săptămânii Mondiale a Vaccinării.

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), dr. Turkes Ablachim, a declarat că instituţia doreşte să demareze un program în şcoli pentru conştientizarea importanţei vaccinării.

„Consider că unul dintre principalele motive pentru scăderea acoperirii vaccinale şi a încrederii în vaccinuri este lipsa educaţiei susţinute a populaţiei. Până de curând, această sarcină dificilă a fost susţinută practic numai de medicii de familie limitaţi de un program foarte încărcat, lipsit de înlesniri dedicate informării pentru vaccinare. Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Spitalelor doresc să demareze un program amplu de educare a tuturor copiilor din Bucureşti, precum şi a părinţilor, inclusiv a viitorilor părinţi”, a declarat dr. Turkes Ablachim, directorul ASSMB.

Europa de Vest: 0,5% din bugetele de asistenţă medicală sunt alocate vaccinării

În ciuda valorii recunoscute a vaccinurilor şi a beneficiilor pentru sănătatea publică, ele rămân subevaluate şi insuficient utilizate. În Europa de Vest, aproximativ 5% din bugetele de asistenţă medicală sunt alocate prevenţiei şi 0,5% vaccinării, în ciuda faptului că imunizarea salvează 5 vieţi la fiecare 60 de secunde, la nivel mondial.

În prezent, există vaccinuri pentru prevenirea a 26 de boli, potrivit OMS, şi noi vaccinuri sunt în stadiul de dezvoltare pentru alte peste 20 de boli.

Speranţa de viaţă a crescut cu 15 - 25 de ani în ultimele decenii, conform studiului Philipson T et al. din 2017, mulţumită programelor de imunizare pe scară largă care au condus la o reducere semnificativă a numărului de îmbolnăviri şi a deceselor.