Programul derulat de Asociaţia Zi de Bine se va desfăşura în perioada iulie - decembrie 2023, fiind adresat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani şi părinţilor lor.


„La masă cu mine”, un program de nutriţie şi sport pentru copiii cu tulburări alimentare a fost demarat recent de Asociaţia Zi de Bine, în colaborare cu Alina Manuela Ciufu, psiholog clinician şi psihoterapeut, dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriţionist şi Andrei Burlacu, kinetoterapeut, maseur şi antrenor personal specializat în mişcare funcţională, se arată într-un comunicat.

Asociaţia pentru prevenirea şi tratamentul tulburărilor de alimentaţie (APTTA) estimează că peste 400.000 de persoane din România se confruntă cu tulburări de alimentaţie. Femeile şi fetele sunt cele mai afectate de acest lucru, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor.

 

Activităţi ghidate

În acest context, Asociaţia Zi de Bine demarează în perioada iulie - decembrie 2023 un program axat pe tulburări alimentare la copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, în special copii care se confruntă cu supraponderalitate. Programul este totodată adresat şi părinţilor, adulţii care pot contribui semnificativ la vindecarea problemelor de alimentaţie ale copiilor.

Programul începe cu o tabără de 7 zile, organizată la Straja (Hunedoara), în perioada 9-16 iulie 2023, pentru 33 de copii. În tabără, fiecare copil va fi însoţit de unul dintre părinţi. Cei mari şi cei mici vor fi împărţiţi pe grupe de lucru şi vor participa la activităţi ghidate de specialişti, un medic nutriţionist, un psiholog şi un specialist în mişcare funcţională, dar şi la activităţi de relaxare, pregătite de instructorii taberei.

Timp de 6 luni, specialişti în domenii complementare, vor crea obiceiuri sănătoase pentru cei mici, dar şi pentru părinţii lor, cum ar fi mişcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente asociate corect şi gestionarea stresului. Astfel, copiii câştigă amintiri, o comunitate din care să facă parte, stimă de sine şi încrederea că se pot simţi mai sănătoşi decât au crezut vreodată.

 

Jocuri şi exerciţii

Proiectul este de fapt „despre soluţii, încredere de sine, iubire şi baze sănătoase, pornind de la importanţa unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat”, consideră Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de Bine.

„Acest program este minunat prin formatul pe care îl abordează. Eu am mai participat în tabere pe această tematică, dar ele nu au continuat după cele 7 zile. Şi de multe ori am constatat chiar o înrăutăţire a situaţiei pe termen lung, deoarece nesusţinuţi, copiii au revenit la vechile obiceiuri, ba chiar mai rău, pentru că s-au simţit şi abandonaţi”, a declarat Alina Ciufu, psihoterapeut.

Prin jocuri, exerciţii şi dinamică de grup, copiii vor învăţa în fiecare zi o strategie diferită pentru a le permite să se întoarcă la viaţa de zi cu zi mai bine pregătiţi pentru a face faţă obstacolelor din şcoală şi comunitate cum ar fi hărţuirea, discriminarea  şi alimentaţia nesănătoasă. Părinţii vor participa activ la activităţile gândite cu scopul de a înţelege mai bine problemele de sănătate şi emoţionale ale copilului, aspecte ce ţin de nutriţie sănătoasă, dar şi cum să facă faţă situaţiei şi să comunice mai bine cu copiii lor.

„Orice părinte sau persoană adultă relevantă din viaţa copilului poate constata la un moment dat o creştere sau scădere în greutate, o disfuncţie în creştere şi un anumit comportament alimentar care înseamnă că mănâncă mai mult noaptea decât ziua, că mănâncă mai multe dulciuri decât mâncare, că mai mult stă pe telefon decât face altceva. Când devine un tip de comportament o tulburare alimentară? În momentul în care te afectează fizic, emoţional şi psihosocial - o retragere din grupul de prieteni, teama de a merge la şcoală, sport excesiv şi altele”, a adăugat dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriţionist.

Pentru a se asigura că vor fi aplicate obiceiurile şi recomandările din timpul taberei, programul va continua şi după tabără, cu sesiuni de grup obligatorii (câte una pe lună), alături de specialişti.

 



Pediatru