Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat Unitatea Funcţională de Arşi (UFA), singura secţie destinată pacienţilor cu arsuri medii şi grave realizată în ultimii ani în România, precum şi blocul operator al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova.


La inaugurarea de vineri, 15 aprilie, au participat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. univ. dr. Dan Ionuţ Gheonea.  

„Structura destinată pacienţilor arşi funcţionează în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU Craiova şi este dotată cu trei paturi de terapie intensivă de ultimă generaţie şi echipamente moderne, care asigură monitorizarea funcţiilor vitale ale pacienţilor, precum şi posibilitatea de ventilaţie mecanică. În cadrul UFA vor funcţiona două săli de operaţie pentru pacienţii cu arsuri de până la 30% din suprafaţa corpului. Investiţia în amenajarea Unităţii de Primiri Urgenţe a fost realizată de Consiliul Judeţean Dolj, printr-un proiect cu fonduri europene de peste 20 de milioane de lei. În plus, am asigurat finanţarea pentru dotările Unităţii Funcţionale de Arşi, în valoare de 320.000 de lei”, a postat, pe pagina sa de Facebook, preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Tot vineri, în cadrul Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, au fost inaugurate două săli de operaţie care vor asigura posibilitatea efectuării unor intervenţii medicale pe cord care nu se puteau realiza până acum la Craiova.

„Secţia are 5 paturi de terapie intensivă şi 25 de paturi destinate pacienţilor post-anestezie. Consiliul Judeţean Dolj a contribuit cu două treimi din finanţarea destinată dotării acestei unităţi, 1,7 milioane de lei”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Prezent la eveniment, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SCJU Craiova, din motive mai puţin obiective, nu este funcţională pentru că nu s-a aprobat încă structura acestei unităţi care are nu numai dotare, ci şi competenţă profesională, relatează Agerpres.

„Gândiţi-vă că, între Timişoara şi Bucureşti, Craiova este locul în care centrele de excelenţă din domenii de vârf ale medicinei, cum ar fi şi chirurgia cardiovasculară, trebuie să se dezvolte tocmai pentru că serviciile de urgenţă trebuie să fie alături de oameni”, a spus ministrul.

 


Pediatru