Cu ocazia şedinţei anuale a Biroului Regional OMS Europa, prima zi a dezbaterilor organizate la Astana, capitala Kazahstanului, a adus în prim plan politicile din cele 53 de state membre referitoare la asistenţa medicală primară. În cadrul celei de-a 73-a reuniuni a Comitetului Regional al OMS Europa, Adriana Pistol, secretar de stat, a fost aleasă vicepreşedinte al adunării.


Medicina de familie poate oferi servicii medicale de bună calitate, aproape de pacienţi, ţinând cont de nevoile de sănătate ale comunităţilor, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ministrului sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a descris modelele de bune practici care se dezvoltă în România, prin trei acţiuni prioritare:

- prevenţie şi screening pentru detecţia precoce a bolilor;

- investiţii şi extinderea competenţelor profesionale ale medicilor de familie, pentru a putea diagnostica şi trata pacienţii în proporţie cât mai mare;

- parteneriatul cu autorităţile locale care pot asigura condiţii atractive pentru oferirea serviciilor de asistenţă medicală primară în comunităţile pe care le conduc.

În cadrul celei de-a 73-a reuniuni a Comitetului Regional al OMS Europa, secretarul de stat Adriana Pistol a fost ales vicepreşedinte al adunării, se mai arată. La sesiunea plenară din 24 octombrie, ministrul Alexandru Rafila a punctat eforturile comune ale statelor membre privind dezvoltarea unei strategii comune în domeniul resurselor umane în sănătate, începută prin Declaraţia de la Bucureşti din luna martie, care va fi adoptată sub formă de rezoluţie la această reuniune, după un proces intens de consultări coordonat de România.

De asemena, a fost salutată de către statele membre ale Reţelei Sud-Est Europene de Sănătate înfiinţarea la Bucureşti a Centrului Regional de Dezvoltare pentru Asistenţi şi Moaşe, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

 

 

Ginecologia (1)