Legea prevede ca orice spaniol sau rezident cu „o boală gravă şi incurabilă”, sau cu „dureri cronice, care îl aduc într-o situaţie de incapacitate”, să poată solicita ajutorul corpului medical pentru a muri şi a evita astfel „o suferinţă intolerabilă”.


Legea care autorizează eutanasia a intrat în vigoare în Spania, făcând din această ţară una dintre puţinele din lume care permit unui pacient cu o boală incurabilă să moară, pentru a pune capăt suferinţei, arată arată Le Figaro, preluând o ştire AFP.

Legea „răspunde unei cereri sociale şi conţine garanţii”, a subliniat, într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii spaniol. A fost adoptată în luna martie, în Parlament.

Această lege permite atât eutanasia, atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului, cât şi sinuciderea asistată medical, când pacientul însuşi ia doza prescrisă pentru a muri.

Condiţii stricte însoţesc procesul: persoana trebuie să fie „capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris, „fără presiune externă”, şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu.

Medicul va putea întotdeauna să respingă această cerere atunci când consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite sau din motive legate de propria conştiinţă. Solicitarea trebuie să fie aprobată şi de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare.

Această lege divizează opinia publică din Spania, arată Le Figaro. Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie, a depus un recurs împotriva actului normativ la Tribunalul Constituţional.

 

Psihiatru (2)