Noul centru „MagicHOME” Fundeni, aflat în apropierea Institutului Oncologic Bucureşti, a fost finalizat, la doi ani de la campania de strângere de fonduri din România, şi urmează să devină funcţional din ianuarie 2020.

Beneficiarii sunt preponderent familii cu copii diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice, însă aceştia pot fi şi din alte categorii - boli cronice grave, arsuri, boli rare (imunodeficienţe).

Noua casă, al cărui cost total se ridică la 700.000 de euro, are o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, 11 camere, 26 de paturi, un depozit şi o sală de consiliere, unde vor avea loc şedinţe de terapie, spaţii comune de recreere, lift, o bucătărie pe fiecare nivel şi terasă.

Fondatoul MagicHOME, Vlad Voiculescu, a spus că ideea realizării unei astfel de case a pornit de la o poveste:

„Este povestea unei mame dintr-un sat de acolo, unde este MagicCamp, tabăra pentru copii bolnavi. O mamă pe care am întâlnit-o pe uliţă, pe care am întrebat-o de ce nu a venit ceva mai repede cu copilul la tratament. Pentru copilul dânsei era prea târziu. Ce mi-a răspuns atunci acea doamnă sunt câteva cuvinte pe care nu le voi uita în viaţa mea. Acele cuvinte sunt: <<Nu am eu bani de Bucureşti>>”.

Prof. univ. dr. Anca Coliţă, de la Institutul Clinic Fundeni, spune că proiectul este unul foarte important pentru părinţi, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă îngrijirea micilor pacienţi.

„Un astfel de proiect este esenţial pentru tratament. (...) Acest proiect este esenţial pentru noi, doctorii, pentru că, din păcate, pacienţii cu cancer nu pot fi trataţi astăzi ţinuţi trei zile acasă. Această casă este uneori la 200 sau 300 de km şi după aceea readuşi la spital. Aceşti pacienţi, pentru a le creşte securitatea, trebuie să fie undeva aproape de spital. Pentru foarte mulţi părinţi, distanţa este o problemă foarte mare. (...) Mulţi dintre pacienţii noştri, în momentul în care apare o complicaţie, să fie mai aproape de spital. Ei se vor simţi în siguranţă”, a explicat medical, potrivit Agerpres.