Asociaţia 2Celsius, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi AerLive.ro, şi cu sprijinul logistic al Deutsche Umwelthilfe, o asociaţie neguvernamentală din Germania, au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot în Bucureşti.


Măsurătorile se vor face timp de un an cu ajutorul unor tuburi pasive, în 20 de puncte din Bucureşti. Vor fi realizate teste în 160 de zone, incluzând şcoli, spitale, grădiniţe - toate expuse poluării produse de traficul rutier, se arată într-un comunicat al asociaţiei 2Celsius.

Primele măsurători pentru NO2 şi particule ultrafine au avut loc pe 15 decembrie, iar rezultatele arată depăşiri ale valorii limită la toate staţiile analizate.

Spre exemplu, la staţia amplasată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, valoarea medie de NO2 se situa la 69,9 micrograme/mc, la staţia de pe Bulevardul Corneliu Coposu era de 52,8 micrograme/mc, la cea de pe strada Ştirbei Vodă - de 74,6 micrograme/mc, iar la punctul de pe Calea Griviţei - de 60,2 micrograme/mc – în condiţiile în care limita anuală este de 40 de micrograme/mc.

Conform unei propuneri a Comisiei Europene, noua valoare-limită care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2030 este de 20 micrograme/mc, în timp ce recomandarea din 2021 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se situa la 10 micrograme/mc.

Dioxidul de azot este un gaz rezultat din traficul rutier, activităţile industriale şi producerea energiei electrice şi, în cantităţi ridicate, afectează sănătatea, provocând în special afecţiuni respiratorii.

În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi pentru faptul nu a luat măsuri corespunzătoare în a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

Comisia a solicitat clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot în Bucureşti şi introducerea unor măsuri concrete de reducere a poluării aerului în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. După ce acest document a fost suspendat în instanţă, nu a fost revizuit nici până în momentul de faţă, notează reprezentanţii Asociaţiei 2Celsius.

Proiectul de măsurarea a dioxidului de azot este finanţat de European Climate Foundation.






ORL