Noi echipe de voluntari s-au alăturat astăzi, 8 ianuarie, celei de-a doua formaţii RO-USAR, care se deplasează în Turcia pentru a oferi sprijin victimelor cutremurului. În baza protocolului de intervenţie comun semnat între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, şi ONG-urile de profil, echipele canine sunt gata să acorde sprijin suplimentar.


Eugen Voicu şi căţelul său Kaly de la Clubul Câinilor Utilitari sunt prima echipă care s-a alăturat RO-USAR în dimineaţa zilei de azi, se anunţă pe pagina de facebook a ONG-ului respectiv. O altă echipă care va face parte din misiune este cea de la Câini de Salvare Transilvania (C.S.T.), formată din Oana Cioară cu căţelul Dino, şi din Rareş Urs împreună cu patrupedul Max.

Personalului specializat de căutare-salvare RO-USAR li se alătură şi alte echipe civile certificate în căutarea cu câini din cadrul Câinii SAR Gugulania Caransebeş (CSG).

Alte două tandemuri om-câine de la Clubul Câinilor Utilitari au ajuns deja în Turcia – Mihai Negoiţă şi căţelul Akim, alături de Romică Daniel Chinţoi şi patrupedul Zura – şi continuă căutarea victimelor prinse sub dărâmături.

Luni, 6 februarie, într-o postare pe Facebook se precizau următoarele: „Echipele canine ale Clubului Câinilor Utilitari sunt formate din voluntari cu experienţă ce au mai participat în trecut la intervenţii similare, cum ar fi cea din Albania, în 2019. În baza protocolului de intervenţie comun semnat între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi ONG-urile de profil, colegii noştri de la Caini de Salvare Transilvania (C.S.T.) şi celelalte echipe canine sunt în asteptare şi pregătite pentru a acorda sprijin suplimentar”.

Pe pagina de Facebook a ISU Cluj se poate citi următorul mesaj, referitor la voluntarul Rareş Urs, care va ajunge în curând, împreună cu patrupedul său, în Turcia: Colegul nostru de la Detaşamentul 2 de Pompieri Cluj-Napoca, plutonier adjutant Rareş Urs, se regăseşte în echipa Câini de Salvare Transilvania care a plecat astăzi în Turcia. Rareş e însoţit de câinele său, Max, şi va participa împreună cu personalul RO-USAR la misiuni de căutare-salvare. Este un gest cu atât mai nobil, întrucât pompierul clujean a ales să meargă voluntar în Turcia, din timpul său liber. Suntem mândri de tine, Rareş!”

Sursă foto: Facebook IGSU – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, România




Practica Veterinara