Pentru al doilea an consecutiv, Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncţional Caraiman, asigură gratuit, timp de o lună, servicii complete de investigaţii, consult şi consiliere pentru prevenirea şi reducerea cazurilor de cancer la sân.


În perioada 17 octombrie-17 noiembrie 2022, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 69 ani, cu domiciliul în Sectorul 1, au acces gratuit la serviciile de mamografie şi ecografie mamară oferite de Complexul Multifuncţional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A). Centrul medical aflat în administrarea Primăriei Sectorului 1 dispune de un mamograf de ultimă generaţie care efectuează mamografii 3D cu tomosinteză, se arată într-un comunicat.

„Pentru doamnele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 ani se recomandă efectuarea iniţial a unei ecografii mamare, iar dacă este cazul, la indicaţia medicului specialist, se poate efectua o mamografie pentru a clarifica anumite aspecte relevate de ecografia mamară”, se arată în document.

După eliberarea rezultatelor de la ecografia mamară şi/sau a mamografiei, femeile vor beneficia de servicii de consiliere şi consult senologic prin cabinetul de obstetrică – ginecologie.

Mamografiile se efectuează în zilele de marţi, miercuri şi joi, între orele 09.00 – 13.00. Ecografiile mamare se efectuează în zilele de luni orele 09.00 – 13.00, 15.00 – 18.30 şi joi orele 15.00 – 18.00. Consilierea şi consultul senologic la cabinetul de obstetrică – ginecologie, în zilele de marţi, miercuri şi joi, între orele 09.00 – 15.00.

România este pe ultimul loc în UE la testarea pentru cancerul la sân. Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora.

Octombrie este luna de conştientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în ţări din întreaga lume, campania îşi propune să crească atenţia şi gradul de conştientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea acestei boli deosebit de grave, se arată în comunicat.

În paralel, tot prin Complexul Multifuncţional Caraiman, se desfăşoară o campanie gratuită de screening pentru cancerul de col uterin destinată femeilor cu domiciliul în Sectorul 1, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 65 ani. Pentru aceste investigaţii nu este nevoie de biletul de trimitere de la medicul de familie.

 



Oncolog