Cazurile de variola maimuţei depistate în Regatul Unit au determinat autorităţile britanice să pună la dispoziţia lucrătorilor sanitari şi a altor persoane expuse un vaccin care şi-a dovedit eficienţa în trecut.


Noi cazuri de „monkeypox” au fost confirmate în Europa, informează Reuters şi Agerpres.

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte prin contact direct şi se manifestă cu precădere în Africa Centrală şi de Vest. Valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

Infecţia virală e provocată de două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă - cu o mortalitate de până la 10% - , şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de circa 1%.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin pentru variolă oferă o oarecare protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost utilizate pentru a eradica variola au o eficienţă de până la 85% împotriva variolei maimuţei, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

„Vaccinul a fost oferit celor care l-au solicitat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a dezvălui detalii despre numărul de persoane vaccinate până în prezent.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic cu sediul în Copenhaga a declarat că a încheiat un contract cu o ţară europeană, căreia îi va furniza vaccinul său Imvanex, ca răspuns la focarul de variola maimuţei.

Primul caz din Europa a fost confirmat la data de 7 mai la o persoană care revenise în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică.

 



Alergologia