Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri extraordinare, astfel încât concursul naţional de rezidenţiat din 15 noiembrie să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă sanitară şi distanţare fizică pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidaţi şi organizatori.


Concursul de intrare în rezidenţiat pe post şi în rezidenţiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătăţii, UMF „Iuliu Haţieganu” fiind centru de examinare. Examenul scris va începe duminică, 15 noiembrie, la ora 10.00, va avea durata de 4 ore şi se va susţine în trei domenii: medicină, medicină dentară şi farmacie. Candidaţii vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic, potrivit unui comunicat de presă.

În actualul context epidemiologic, în vederea respectării tuturor prevederilor legislative în vigoare pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, UMF „Iuliu Haţieganu” va lua mai multe măsuri:

•        Pentru a se putea asigura distanţarea fizică necesară, de 2 metri, în timpul concursului, acesta se va desfăşura în peste 30 de săli, din mai multe locaţii din Cluj-Napoca: amfiteatrele UMF „Iuliu Haţieganu”, amfiteatre ale Universităţii Babeş-Bolyai, amfiteatre ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Sala Polivalentă BT Arena, Sala Sporturilor Horia Demian, sălile de conferinţe de la Grand Hotel Italia şi Grand Hotel Napoca.

•        Pentru siguranţa cadrelor didactice şi a candidaţilor, sălile de examen vor fi curăţate şi dezinfectate cu biocide autorizate şi se vor aerisi cu cel puţin 30 de minute înainte. Nu vor fi folosite aparatele de aer condiţionat, având în vedere riscul de posibilă diseminare a infecţiei cu SARS-CoV-2. Aerisirea sălilor de concurs se va repeta la interval de o oră.

•        S-au creat circuite de deplasare a candidaţilor la accesul şi la ieşirea din sălile de examen, cu păstrarea distanţei, asigurându-se o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare candidat.

•        Supraveghetorii vor avea la dispoziţie apă, măşti FFP2 şi dezinfectanţi, iar la intrarea în săli, atât acestora, cât şi candidaţilor li se va măsura temperatura cu ajutorul unor termometre non-contact.

„Universitatea, printr-un efort colectiv, va acţiona preventiv şi cu responsabilitate în scopul reducerii riscului epidemiologic de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus, privind cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a concursului naţional de rezidenţiat”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Concursul naţional de rezidenţiat se desfăşoară, în fiecare an, în şase centre universitare din ţară: Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Craiova şi Timişoara. Aproape 12.000 de candidaţi s-au încris, în acest an, la concursul de intrare în rezidenţiat, dintre care peste 1.600, la Cluj-Napoca.

La examenul de anul trecut, cele mai mari punctaje din ţară, în toate cele trei domenii -  medicină, medicină dentară şi farmacie - au fost obţinute la Cluj-Napoca.

 

Sursa foto: UMF „Iuliu Haţieganu”