Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, au iniţiat, joi, un protest public în toată țara față de subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) avertizează că întregul sistem va intra în colaps, se arată în comunicatul remis către presă, şi preconizează că, în cinci ani, 1 din 4 români va rămâne fără medic de familie.

Protestatarii au pichetate toate sediile caselor de sănătate și prefecturilor, inclusiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și Casa Județeană Asigurări de Sănătate Ilfov.

Prin memoriul depus la sediul tuturor instituțiile de mai sus, Coaliția „Solidari pentru Sănătate” cere alocarea a minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru asistența medicală primară față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale.

cnas
Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” în dialog cu reprezentanţii CNAS


”Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii”, precizează reprezentanții SNMF.

Conform analizei proiective realizate de SNMF și FNPMF (Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie), doar 1 din 3 pacienţi români va mai avea un medic de familie în 2030, în condiţiile în care se aşteaptă ca numărul pensionarilor – segmentul populaţional cu cea mai mare nevoie de asistenţă medicală primară – să reprezinte aproximativ 30% din totalul populaţiei României.

”Exista o tendință negativă de ieșire a medicilor de familie din sistem fie din cauze naturale (pensionare), fie prin migrația forței de muncă și intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendință este accelerată de subfinanțarea sistemului național de asistență medicală primară și de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localități din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populației, ci și realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Această tendință negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primară”, explică reprezentanții SNMF.

Din 1999 până în 2017, bugetul FNUASS a crescut de 18,1 ori în timp ce alocările pentru asistența medicală primară au fost mărite de doar 12 ori.

”Dacă raportul de creștere ar fi fost respectat, bugetul AMP ar fi trebuit să fie în 2017 de 2,538 miliarde lei, adică cu 858 milioane lei mai mare decât este acum, respectiv de 8,78% din FNUASS total, față de 5,83% cât este în prezent. Dacă adaugăm și nevoia dezvoltării firești a cabinetelor de medicina familiei, pentru oferirea unor servicii diversificate și de calitate, este evident că se impune un procent european din bugetul sănătății pentru medicina de familie, adica minimum 10% din FNUASS total”, explică Societatea Națională de Medicina Familiei în comunicatul de presă.

Ultimul dialog între organizațiile reprezentative ale medicilor de familie şi cei responsabili de asigurarea finanţării sistemului de medicină primară s-a soldat cu un eşec. În ciuda argumentelor aduse la masa discuţiilor, CNAS nu a solicitat la rectificarea de buget creșterea finanțării medicinei de familie.