Știri

Medicii de la SUUB au nevoie de un electroencefalograf nou


Florentina Ionescu
06 Mai 2025
Știri
06 Mai 2025

Medicii de la SUUB au nevoie de un electroencefalograf nou


Florentina Ionescu

 

Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă și face apel pentru viața copiilor născuți cu complicații medicale.

 

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) au nevoie de un electroencefalograf nou. Au unul singur, vechi, iar în situații de criză sunt nevoiți să transporte copiii în alt spital pentru această investigație, deși sunt într-o stare gravă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Alergătorii din echipa Salvați Copiii România se implică

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București au apelat la mecanismul de sprijin pentru dotarea unităților medicale al Organizației Salvați Copiii România, în urma creșterii cazurilor de nou-născuți care vin pe lume cu patologii medicale severe.

Singurul electroencefalograf al secției Neonatologie are o vechime de cinci ani, folosește o tehnologie depășită și, în cazul apariției unei probleme tehnice, este necesar transportul nou-născuților în altă instituție medicală, ceea ce este extrem de dificil în cazul unui pacient instabil, care necesită suport cardio-respirator. Este cauza care va da viteză alergătorilor din echipa Salvați Copiii România, la semimaratonul din 10-11 mai.

„Nașterea unui copil prematur sau la termen cu nota Apgar la naștere sub 5 impune reanimare de urgență pentru supraviețuire, dar lupta cea mai grea se dă ulterior, pentru că săptămânile de îngrijire medicală care urmează sunt definitorii pentru dezvoltarea neuropsihică a copilului. Este și cazul unui nou-născut provenit dintr-o sarcină urmărită, când la un moment dat, mama nu a mai simțit bine mișcările copilului, s-a prezentat la spital cu o hemoragie incipientă și nou-născutul a fost extras prin operație cezariană de urgență pentru dezlipire de placentă, o condiție în care se întrerupe aprovizionarea cu sânge a fătului. Copilul s-a născut cu Apgar 1, fără respirații, fără mișcări active, cu bătăi slabe cardiace, pentru care a fost nevoie de minute lungi de reanimare și ulterior suport al funcțiilor vitale de durată, pentru a obține răspunsul terapeutic. Câteva zile, viața copilului a fost în pericol, iar amenințarea sechelelor neurologice a umbrit bucuria familiei. Monitorizarea complexă a modificărilor structurale și funcționale ale creierului au făcut ca acest caz să primească îngrijirea de care era nevoie, la momentul potrivit și acum mama se poate bucura de zâmbetul copilului ei și de progresele pe care acesta le face lună de lună; în absența echipamentelor medicale preformante un astfel de caz poate avea consecințe dramatice”, a povestit Adriana Dan, medic primar neonatologie, șef secție neonatologie la Spitalul Universitar de Urgență București.

În 2024, în maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București au venit pe lume 1.683 de copii, dintre care 227 au avut nevoie de Terapie Intensivă. De asemenea, aici au ajuns prin transfer alți 53 de copii cu patologii medicale grave.

Totodată, doar în 2024 au născut aici 40 de mame minore. În ultimii ani a scăzut numărul de nașteri, dar a crescut numărul de nou-născuți care au avut nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă.

Spitalul Universitar de Urgență este un centru medical universitar multidisciplinar, care oferă îngrijiri complexe mamelor și nou-născuților. Secția de Neonatologie îngrijește anual aproximativ 2.000 de nou-născuți, inclusiv cazuri critice și prematuri, fiind un centru de referință pentru transferuri din alte maternități de grad I și II. Specializarea SUUB în sarcini cu risc ridicat permite tratamentul simultan al mamelor cu afecțiuni asociate sarcinii.

Secția include 20 de locuri de Terapie Intensivă Neonatală și Prematuri, cu o rată de ocupare de peste 90%, iar în ultimul an a fost închisă pentru internări noi timp de 100 de zile, din cauza supraaglomerării.

Aparatul de electroencefalografie atât de necesar Secției Neonatologie va ghida intervențiile terapeutice si va oferi informații despre prognosticul afectării copilului, iar consecutiv, șanse mai bune de recuperare. Valoarea echipamentului este de aproximativ 35.000 euro.

De ce e important să susțineți echipa care dă viteză vieții

Încă din 2016, Salvați Copiii România participă la Semimaratonul București pentru șansa la supraviețuire a copiilor născuți prematur și rezultatele au fost vitale pentru ca medicii să poată salva și îngriji viețile copiilor care vin pe lume prematur sau cu diverse afecțiuni medicale. În 2025, reprezentanții Salvați Copiii România spun că vor continua strângerea de fonduri pentru dotarea Spitalului Universitar de Urgență București, cu o investiție totală de 150.000 euro.

Printre cei care aleargă se numără: Ami, Andreea Vorniciuc, Eduard Sebastian, Laurenția Bruma, Louis Florea, Iustin Petrescu, Omid Ghannadi.

De asemenea, 40 de oameni inimoși, printre care și medici dedicați, s-au alăturat cauzei Salvați Copiii România și aleargă pentru organizație prin intermediul platformei Galantom. 

 

Pediatru

savati copiii romaniamaratonalergareelectroencefalografnou nascutiSUUBdotare maternitati
Te-ar mai putea interesa
Știri

UMF „Carol Davila” se alătură inițiativei „Alergăm până la Lună și înapoi”

Florentina Ionescu
...

Știri

O echipă medicală de la SUUB a utilizat un cateter de tip „large bore”

Florentina Ionescu
...

Știri

S-au împlinit 5 ani de când heliportul SUUB a devenit operaţional

Peste 500 de pacienţi au fost aduşi în aceşti ani cu elicopterul pe heliportul de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – SUUB. ...