Medici din Timişoara îi îndeamnă pe pacienţii cu COVID-19 să aibă încredere în cadrele medicale, iar managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a spus că medicii nu sunt inchizitori şi că au ajuns la un prag de disperare când văd că nu mai au ce face. La rândul său, medicul Virgil Musta a precizat că mulţi pacienţi confirmaţi cu coronavirus au rămas în spital pentru a-şi proteja familiile, dar sunt şi unii care au plecat, chiar cu mijloace de transport în comun.


Dr. Cristian Oancea a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în Timişoara lucrurile sunt încă ţinute sub control.

„În acest moment, le mulţumim colegilor de la Spitalul CFR pe care ne bazăm ca şi suport, Spitalul Municipal şi-a format o zonă roşie şi urmează Spitalul Judeţean. Iar focarul de la Gâtaia, astăzi şi mâine, urmează să facă şi un pavilion pentru pacienţii lor şi sperăm că încă putem să ţinem lucrurile sub control, dar îndemnăm să se asculte glasul autorităţilor şi să se aibă încredere în medici, pentru că noi suntem aici, noi nu suntem torţionari, noi nu suntem inchizitori, suntem medici, suntem oameni pentru oameni şi noi am ajuns la un prag de disperare când vedem că nu mai avem ce putem face”, a afirmat managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, potrivit News.ro.


„Ne-am zbătut foarte mult ca pacienţii să aibă acces la toată medicaţia posibilă”

„Faptul că un cadru medical crede sau nu crede în existenţa COVID-19 important ca la locul de muncă să se protejeze conform regulamentelor. Pentru că nu e vorba de viaţa acelui cadru, este vorba de viaţa acelor pacienţi. Adică, crezul unui pacient nu înseamnă şi crezul celuilalt pacient. Noi suntem aici pentru pacienţi ca să îi vindecăm. Noi credem foarte mult în Dumnezeu. Faptul că unii dintre pacienţi aleg să creadă unele ştiri care nu au o bază nici ştiinţifică, nici fundamentală, le respectăm acest crez, dar, în momentul în care vin la spital, să vină cu încredere că vom face tot ce este posibil, ba chiar mai mult pentru ei şi credeţi-ne că ne-am zbătut foarte mult ca să aducem studii clinice prin care pacienţii să aibă acces la toată medicaţia posibilă, să facem tot pentru ei”, a precizat dr. Cristian Oancea.


„Suntem obosiţi”

Acesta le-a mai solicitat oamenilor să respecte măsurile de protecţie, să se spele de pe mâini, să poarte masca şi să păstreze distanţa fizică.

„Suntem obosiţi, suntem frustraţi, suntem într-un prag în care inclusiv astăzi am avut un pacient care a semnat că vrea să plece, deşi era simptomatic şi aseară domnul doctor Arafat a atras atenţia asupra pacienţilor care riscă pe propria răspundere să plece din spital şi să facă forme severe ale bolii. Rugăm oamenii să respecte aceste măsuri banale de protecţie, practic cei şapte ani de acasă, să ne spălăm pe mâini, să aerisim camerele, să respectăm distanţarea fizică şi să purtăm masca. Nu sunt măsuri coercitive, nu sunt măsuri aşa de dure, dar aceste măsuri ne pot duce la salvarea de vieţi”, a precizat dr. Cristian Oancea.

Medicul a mai afirmat că pacienţii asimptomatici lăsaţi acasă sunt luaţi în evidenţa medicului de familie, dar a întrebat ce se întâmplă în cazul în care starea de sănătate a acestora se agravează brusc şi nu mai pot suna la ambulanţă.

„Sunt pacienţi asimptomatici care sunt lăsaţi acasă şi luaţi în evidenţa medicului de familie cum, într-un felm cred că, dacă incidenţa va creşte, este şi normal să se întâmple. Dar ce se întâmplă dacă un asimptomatic sau un pacient cu simptome uşoare cum a fost la noi în două, trei zile se degradează şi nu mai ajunge să sune la ambulanţă? Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă? Sfatul nostru este să aveţi încredere în deciziile medicale şi toţi specialiştii, indiferent din ce colţ al ţării, vorbim aceeaşi limbă”, a precizat dr. Cristian Oancea.


„Cei mai mulţi pacienţi au ales să rămână internaţi pentru a-şi proteja familia”

La rândul său, medicul Virgil Musta a spus că cei mai mulţi pacienţi pozitivi au ales să rămână în spital să îşi protejeze familia, dar sunt şi pacienţi cu COVID-19 care au ales să meargă acasă, unii dintre ei plecând cu mijloacele de transport în comun.

„Majoritatea au solicitat să rămână internaţi în spital pentru că, fiind pozitivi, vor să-şi protejeze familia. Sunt şi pacienţi care de-abia au aşteptat această decizie pentru a putea pleca, din păcate, nu toată lumea are responsabilitate şi pleacă chiar cu mijloacele de transport în comun, noi nu putem să îi oprim, noi suntem obligaţi, în momentul în care solicită externarea pe propria răspundere, să facem formele de externare”, a declarat dr. Virgil Musta.

Specialistul a explicat că unii pacienţi aleg să meargă acasă pentru că se simt bine.

„Consideră că au fost trataţi suficient şi, simţindu-se bine, preferă ca în continuarea izolării să fie la domicliiu. Au fost şi pacienţi care au venit să ne anunţe că sunt pozitivi, le-am atras atenţia că este recomandat ca prima oară să fie evaluaţi pentru că boala, chiar dacă iniţial eşti asimptomatic sau cu formă uşoară, poate evolua foarte rapid într-o formă severă şi este bine să le facem nişte investigaţii”, a transmis dr. Virgil Musta.

Medicul a menţionat că au fost pacienţi care au venit la spital să anunţe că sunt bolnavi şi dacă au nevoie o să apeleze la cadrele medicale.

Dr. Virgil Musta a precizat că până acum de la unitatea medicală au fost externaţi 5-6 pacienţi la cerere şi unul s-a întors cu o formă mai gravă.