Astăzi, 4 noiembrie 2024, se lansează cea de-a noua campanie globală de #MedSafetyWeek. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România este una dintre cele 96 de organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale participante.
Tema din acest an se concentrează pe importanţa utilizării medicamentelor în mod corect pentru a preveni apariţia efectelor adverse şi pentru a le raporta atunci când apar.
Fiecare raport de reacţie adversă transmis către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) contribuie la utilizarea în siguranţă a medicamentelor de către toţi pacienţii, se arată într-un comunicat. Publicul larg şi profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt încurajaţi să raporteze reacţiile adverse suspectate ale medicamentelor de uz uman, în cadrul campaniei globale #MedSafetyWeek desfăşurată pe reţelele sociale.
„Cercetările arată că aproximativ 50% din toate efectele adverse ce apar ca urmare a utilizării medicamentelor pot fi prevenite. Siguranţa pacienţilor este o prioritate principală a agenţiei, de aceea pe durata campaniei #MedSafetyWeek, dorim să le reamintim pacienţilor să utilizeze medicamentele conform recomandărilor, iar profesioniştilor din domeniul sănătăţii le recomandăm să reevalueze tratamentele pacienţilor înainte de a le prescrie alte medicamente”, arată Răzvan Mihai Prisada, preşedintele ANMDMR.
#MedSafetyWeek este o campanie globală care, anul acesta, se desfăşoară între 4 şi 10 noiembrie şi la care participă 96 de organizaţii din 90 de ţări.
„Este uşor să credem că doar oamenii de ştiinţă sau profesioniştii din domeniul sănătăţii pot face medicamentele mai sigure. Însă dumneavoastră – pacientul – jucaţi un rol crucial. De fiecare dată când raportaţi o reacţie adversă suspectată către ANMDMR, contribuiţi la creşterea siguranţei medicamentelor pentru pacienţii din întreaga lume”, precizează preşedintele ANMDMR.
În România, reacţiile adverse pot fi raportate de către oricine, pacient sau profesionist în domeniul sănătăţii, astfel: accesând pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România - secţiunea Raportează o reacţie adversă. Toate rapoartele de reacţii adverse sunt evaluate şi examinate de către experţii ANMDMR pentru a determina paşii corecţi care să protejeze pacienţii din România de efectele adverse ale medicamentelor.
Sursă foto: Facebook Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România