Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul 4 în Metarankingul Universitar pe anul 2021, realizat de Ministerul Educaţiei, care clasifică cele mai performante instituţii de învăţământ superior la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale.


Pe primele locuri se află Universitatea Babeş-Bolyai (locul 1), Universitatea din Bucureşti (locul 2) şi Universitatea Politehnica din Bucureşti (locul 3), se arată într-un comunicat.

În top 10 universităţi româneşti se mai află:

  • Două universităţi de medicină (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca – locul 4 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – locul 8);
  • Două universităţi comprehensive (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – locul 5 şi Universitatea de Vest din Timişoara – locul 7);
  • Două universităţi tehnice (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul 9 şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi – locul 10);
  • O universitate hiper-comprehensivă (Universitatea „Transilvania” din Braşov – locul 6).

Metarankingul naţional este un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei a nouă clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin ordinul Ministerului Educaţiei. Au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat, dintr-un total de 54, și o singură universitate privată, dintr-un total de 40.

„Acest metaranking reprezintă un instrument de analiză şi un criteriu obiectiv şi important de evaluare în cadrul metodologiilor de finanţare a cercetării în sistemul universitar, care va permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanţă”, se arată în comunicat.

Potrivit metodologiei privind finanţarea cercetării în instituţiile de învăţământ superior de stat, fondul bugetar pentru finanţarea cercetării ştiinţifice în universităţi, pentru anul 2022, este de 100.000.000 de lei. Din fondurile alocate în acest sens, 45% vor fi repartizate în funcţie de poziţia universităţii în metarankingul universităţilor din România pentru anul 2021.

„Poziţionarea universităţii noastre în acest clasament reprezintă o confirmare a faptului că, prin rezultatele muncii colegilor noştri, ne situăm în rândul elitelor. Deşi suntem o universitate mică, cu doar trei facultăţi, comparativ cu alte instituţii de învăţământ superior incluse în acest clasament, avem o valoare incontestabilă, recunoscută nu doar la nivel naţional, ci şi pe plan internaţional. O astfel de poziţionare ne aduce avantajul de a beneficia de finanţări suplimentare, prin care vom susţine proiectele educaţionale şi de cercetare din cadrul universităţii. Astfel, vom continua să dezvoltăm noi proiecte în domeniul medical şi farmaceutic, care vor fi oferi beneficii comunităţii noastre academice, dar mai ales societăţii”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

 


Medic