Mai multe persoane care donează sânge în mod regulat au primit diplome de onoare, marţi, 14 iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea Ciuc. Evenimentul, prilejuit de Ziua mondială a donatorului de sânge, a fost organizat împreună cu primăria municipiului.


Şefa Centrului de Transfuzie Sanguină din Miercurea Ciuc, dr. Kopacz Ildikó, şi-a exprimat mulţumirea şi recunoştinţa pentru donatorii care, pe parcursul mai multor ani şi anual de mai multe ori au donat sânge pentru bolnavii suferinzi şi a vorbit despre importanţa acestui gest care salvează vieţi, relatează Agerpres

„Pe cei pe care i-am chemat astăzi ca un gest de recunoştinţă, apreciere, putem să-i numim eroi, căci de nenumărate ori au ajutat semenii suferinzi. Dar îi apreciem şi pe cei care au donat o singură dată, căci au salvat o dată pe cineva. Şi apreciem şi persoanele care au donat sânge, dar sângele lor nu l-am putut folosi, căci au venit la noi cu gânduri bune. A fost benefică donarea, căci cu această ocazie au aflat că sunt purtători asimptomatici de virusuri şi suferă de anemie, hipertensiune, boli hepatice, diabet sau altă boală”, a declarat dr. Kopacz Ildikó.

În contextul în care, printre donatorii premiaţi s-au numărat şi trei fraţi, doi bărbaţi şi o femeie, care au grupe de sânge rare, dr. Kopacz a precizat că se întâmplă ca la donare să vină familii întregi.

„În zilele noastre pline de tragedii, de foame după bani, este un gest foarte frumos, înălţător, chiar înduioşător când vin la donare cupluri, fraţi, surori, prieteni, colegi de muncă sau chiar o familie întreagă: părinţii cu copii maturi şi donează sânge împreună. De multe ori vin consătenii, rudele pacienţilor implicându-se în salvarea persoanelor îndrăgite, iubite. În acest loc de muncă ne întâlnim cu foarte multă empatie, solidaritate, bunătate”, a arătat şefa Centrului de Transfuzie din Miercurea Ciuc.

Donatorii fideli au primit diplome de onoare şi un mic dar din partea primăriei.

Viceprimarul oraşului, Bors Béla, a arătat că trebuie făcute demersuri suplimentare pentru a creşte numărul de donatori, punctând faptul că primăria se va implica în campaniile de conştientizare.

„La momentul de faţă, în zona noastră, la o mie de locuitori avem 4,1 donatori de sânge. Scopul nostru, ţelul nostru, este ca anul viitor, când iarăşi o să fim aici (...) mi-aş dori foarte mult să ajungem la 6-7 chiar şi la 10 donatori de sânge la o mie de locuitori”, a spus Bors Béla.

El a adăugat că este donator de sânge din anul 2015, când un eveniment din familie l-a determinat să facă acest lucru, moment în care a conştientizat importanţa unui astfel de gest.

Printre donatorii premiaţi s-a numărat Doboş Claudiu, care a spus că a donat, pentru prima dată, pentru un coleg care avea nevoie de ajutor şi de atunci s-a hotărât să repete gestul.

A fost premiată şi o femeie cu 50 de donări la activ, şi care, în urmă cu două săptămâni, a avut nevoie, la rândul său, de sânge, întrucât a suferit o operaţie pe cord deschis.
Oncolog