Începând cu data de 1 aprilie, Ministerul Sănătăţii extinde lista de medicamente gratuite şi compensate prin introducerea a 34 de noi molecule, destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului.


La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, se arată într-un comunicat.

A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienţilor cu fibroză chistică, se precizează în document.

Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate prevede introducerea a 34 de molecule noi, destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). De asemenea, există medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, molecule noi pentru pacienţii cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare  - hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.

„Continuăm creşterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite din acest an, pentru pacienţii cu boli cronice grave”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

 


Farmacist