Ministerul Sănătăţii solicită medicilor de familie să extindă perioada de vaccinare anti-gripală pentru populaţia aflată la risc, având în vedere noile cazuri de îmbolnăvire şi de deces şi debutul mult mai târziu al campaniei, în comparaţie cu anul precedent.

“Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătăţii, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Potrivit ministerului, 50 de cazuri de gripă, confirmate în laborator, au fost înregistrate în săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018. De la începutul anului au fost confirmate 2 decese din cauza virusului gripal, tip B, faţă de 9 în sezonul precedent, toate cu virus gripal tip A, subtip H3.

”Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă  să se prelungeasca până la primăvară”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie.

Ministerul Sănătăţii aminteşte, în comunicatul de presă trimis joi, că, pentru sezonul 2017-2018, s-au achiziţionat peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu faţă de anul 2016, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.