La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre prin care modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.


Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate prevede introducerea unui număr de 20 molecule novatoare destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice, afecţiuni oncologice - leucemii şi limfoame, muscoviscidoză, hipertensiune arterială, afecţiuni pulmonare cronice, hemofilie şi talasemie, boli rare, hepatite cronice, Parkinson, psoriazis cronic sever, poliartrită reumatoidă - , se arată într-un comunicat

„Aceste medicamente sunt destinate pacienţilor cu o evoluţie a bolii dificil de controlat, iar în unele cazuri reprezintă ultima sau singura soluţie terapeutică”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila.

Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 februarie 2022 şi de la 1 martie 2022, după caz.

 


Farmacist