Ministerul Sănătăţii face câteva precizări legate de informaţiile apărute în presă, privind izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova, în zona râului Nistru.


Pentru că sunt cazuri care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate, pentru depistarea vibrionului holeric, arată Ministerul Sănătăţii din România într-un comunicat.

„Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om”, se mai precizează în document. „Holera este o infecţie care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecţie, în ţările unde există o circulaţie a acestei bacterii”.

Ministerul mai precizează că în România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani, şi că, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival.

Judeţele din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina au fost atenţionate, pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră, se mai precizează.

 Farmacist