Din aceeași categorie
Ministerul Sănătății propune ca tromboliza și trombectomia să poată fi utilizată și la pacienții la care accidentul vascular cerebral ischemic a fost constatat la trezirea din somn, deci dincolo de limitarea temporală existentă în prezent.
„Față de varianta anterioară, protocolul naţional de practică medicală transmis prin adresa nr. DGAM 394/03.02.2025 și propus spre aprobare conducerii instituției, (...) permite tratarea unui număr mai mare de pacienți prin extinderea indicațiilor terapeutice respectiv tratarea trombolizei și trombectomiei, includerea unor pacienți la care AVC este constatat la trezirea din somn”, se arată în Referatul de aprobare al proiectului publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.
Protocoalele utilizate în prezent în România limitează efectuarea trombolizei în primele 4.5 ore de la debutul simptomatologiei. Aceasta în contextul în care ghidurile ESO (European Stroke Organisation) de tratament al AVC ischemice prin tromboliză intravenoasă, menționează că fereastra terapeutică privind utilizarea trombolizei poate fi extinsă în anumite cazuri, precum constatarea AVC la trezirea din somn (AVC cu debut cunoscut sub 9 ore de evoluție), dacă sunt întrunite criteriile de eligibilitate prin imagistică. avansată din studiile care au analizat acești pacienți.
În acest context, Ministerul Sănătății a informat că, anul trecut, 3.161 de pacienți cu AVC ischemic au fost tratați prin tromboliză, iar alți 1.191 prin trombectomie mecanică. „Numărul de pacienți tratați prin tromboliză reprezintă o rată de 9.5% din totalul pacienților cu AVC ischemic acut, iar cei tratați prin trombectomie mecanică o rată de 2.95% din totalul pacienților cu AVC ischemice acute”, se mai arată în referatul de aprobare. Totodată, reprezentanții instituiției au amintit că, anual în România, peste 50.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral, 85% dintre acestea fiind accidente vasculare cerebrale ischemice.