Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş a anunţat că a demisionat din funcţia de consilier onorific pe care o avea în Ministerul Sănătăţii. Într-o postare pe pagina de Facebook, profesorul spune că a avut o experienţă amară şi că s-a simţit „inutil”.


Pe pagina de Facebook, Răzvan Cherecheş a scris următoarele: „Ieri, mi-am înaintat demisia din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii (poziţie neplătită). Experienţa mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de două ori şi am propus sugestii, idei şi articole ştiinţifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvenţă de una pe zi (la început) şi apoi câte una la 2-3 zile (probabil că aşteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcţia a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experienţa consilierilor (aceasta a fost situaţia în cazul meu)”.

Fost consilier onorific a mai adăugat: „Nu consider că este cazul să rămân într-o funcţie (chiar şi una onorifică) dacă mă simt inutil”.

Domnia sa susţine că a semnalat „de multiple ori” patru aspecte, ca fiind prioritare. Primul aspect ar fi testarea: ”Nu a fost implementată testatarea antigenică rapidă gratuită – în continuare nu avem o imagine clară asupra situaţiei”, a scris Cherecheş.

Un alt aspect ar fi comunicarea, „reactivă şi cu frecvenţă redusă”, care alimentează teoriile conspiraţiei şi incertitudinea. A treia chestiune este legată de raportarea transparentă a datelor, care a înregistrat un progres, după cum afirmă Cherecheş, dar care necesită în continuare un efort susţinut şi suplimentar. Al patrulea aspect e legat de reformarea Institutului Naţional de Sănătate Publică – „peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi şi suport pentru practică”.

Fostul consilier a a dăugat că trăim vremuri de criză, în care comunicarea Ministerului Sănătăţii cu populaţie trebuie să aibă loc zilnic.

„Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autorităţile! Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile ştiinţifice, din poziţia de profesor universitar. Rămân deschis să ajut voluntar oricui doreşte să îşi fundamenteze deciziile pe dovezi ştiinţifice (indiferent de culoare politică)!”, a mai adăugat el.

Răzvan Cherecheş este profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost numit consilier în luna februarie a.c.


Pediatru