Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti anunţă, în urma declaraţiilor privind testarea populaţiei din Bucureşti iniţiată de Primăria Capitalei, că susţin orice iniţiativă de testare a populaţiei pentru COVID-19, în condiţiile legii, cu respectarea normelor de siguranţă pentru o astfel de procedură medicală şi a recomandărilor epidemiologice şi ştiinfice ale specialiştilor Institutului Naţional de Sănătate Publică.


Reprezentanţii ministerului precizează într-un comunicat de presă transmis joi că, în data de 26 mai 2020, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a solicitat DSPMB „asistenţă de specialitate de sănătate publică pentru centrele de testare de la Arena Naţională, unde se va desfăşura programul de testare cu teste rapide pentru determinarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei din Bucureşti”, precum şi autorizarea provizorie a spaţiului din cadrul Arenei Naţionale destinat testării.

După analiza documentelor depuse de către ASSMB, direcţia de sănătate publică a solicitat completarea dosarului cu o serie de documente privind circuitele cetăţenilor, circuitele personalului, protocoalele şi procedurile stabilite pentru această testare, contractul de prestări servicii pentru ridicarea deşeurilor medicale şi menajere, etc, se mai arată în comunicat.

În urma analizei întregii documentaţii depuse de ASSMB şi a evaluării în teren realizată de echipa de specialişti a Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, precum şi după consultarea legislaţiei în vigoare care prevede că autorizarea centrelor de testare trebuie să respecte prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr.1338/2007 pentru aprobarea Normelor privind structura funcţională a cabinetelor medicale şi de medicină dentară, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1301/2007 pentru aprobarea Normelor privind funcţionarea laboratoarelor de analize medicale, cu modificările şi completările ulterioare, s-a constatat că solicitarea ASSMB nu se încadrează în niciuna dintre cerinţele legale, nefiind nici cabinet medical, nici punct extern de recoltare al unui laborator, completează reprezentanţii ministerului.

Procedura de verificare în teren şi a documentaţiei transmise de ASSMB către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, încadrându-se în termenul legal prevăzut de Ordinul ministrului sănătăţii nr.1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare.


S-au făcut verificări în teren

Totodată, în data de 10 iunie 2020, s-a efectuat o verificare în teren de către inspectorii sanitari ai Serviciului Control în Sănătate Publică al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, care au recomandat măsura desfăşurarii activităţii de testare numai cu deţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, conform prevederilor legale în vigoare.

În data de 11.06.2020, s-a efectuat o nouă verificare în teren de către inspectorii sanitari la nivelul Arenei Naţionale pentru a se constata dacă se respectă măsura dispusă anterior, constatându-se că nu se desfăşoară nici un fel de activitate, locaţia fiind închisă.


Proiectul „Sunt imun la COVID”, demarat miercuri, oprit joi

Astfel, „Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că afirmaţiile apărute în spaţiul public privind „blocarea testărilor” sau „ascunderea adevărului” privind numărul de bolnavi infectaţi sunt rău-voitoare şi total nefondate, venind din necunoaşterea sistemului sanitar, a procedurilor, protocoalelor medicale şi ghidurilor terapeutice.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de „ştiri false” pot afecta pacienţii, inducându-le o stare de nesiguranţă nejustificată”, se mai precizează în comunicatul transmis joi.

Primăria Capitalei a început, miercuri, testarea în cadrul proiectului „Sunt imun la COVID”, testare necesară pentru studiul ştiinţific care va arăta gradul de contaminare a populaţiei din Capitală, circulaţia virusului şi procentul de imunizare pe cale naturală a bucureştenilor.

Joi, Primăria a anunţat că testarea pe Arena Naţională a fost oprită, fiind „blocată” de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică.