Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat două contracte în valoare de peste 500 milioane lei pentru spitalele din Bacău şi Vaslui, finanţarea fiind asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).


Investiţia de la Bacău, în valoare de 289 milioane lei, este pentru fiinalizarea proiectării şi execuţiei Pavilionului Municipal şi integrarea în ansamblul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, informează Agerpres.

Consiliul Judeţean Bacău a solicitat circa 50 milioane euro din PNRR pentru finalizarea lucrărilor la clădirea fostului spital municipal, începute în 2007 şi care trebuiau finalizate doi ani mai târziu. Din lipsă de fonduri, unitatea medicală nu a fost finalizată, stadiul lucrărilor fiind în prezent de 85%.

Finanţarea de la Bacău prevede reabilitarea, extinderea, dotarea cu echipamente medicale, eficientizarea energetică şi digitalizarea.

Proiectul de la Vaslui prevede construcţia a trei secţii noi în cadrul Spitalului nr. 2.

Ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa derulării unor parteneriate cu facultăţile de medicină şi farmacie, în cadrul cărora poate fi asigurată resursa umană pentru spitale.

„Parteneriatele cu universităţile de medicină şi farmacie sunt esenţiale pentru că aceste noi spitale, fără o resursă umană calificată, nu se pot dezvolta şi nu pot oferi servicii de sănătate. Ne dorim să avem întregul, care înseamnă clădiri noi, înseamnă personal medical antrenat. Parteneriatele oferă o mare oportunitate, cea de a deveni spitale clinice. Asta înseamnă că există un interes pentru personalul care lucrează să devină cadre didactice, sunt cele care au studii doctorale şi pot deveni cadre didactice. Pe de altă parte, putem - cel puţin la început - să dezvoltăm facultăţi de asistente medicale şi de moaşe care vor avea o pregătire profesională de alt nivel şi de care este nevoie. Noile echipamente nu presupun doar existenţa lor fizică ci şi operarea lor de personal înalt calificat, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţii medical”, a declarat Alexandru Rafila.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, cele două instituţii având o parte de cofinanţare a proiectelor.





Alergologia