Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că, în prezent, acoperirea vaccinală în România este în jur de 80%, iar în cazul cele de-a doua doze a vaccinului rubeolă-rujeolă-oreion acoperirea este cu puţin peste 60%.


Anul 2008 a fost cel în care a început o scădere progresivă a acoperirii vaccinale la copii, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

„Trendul acesta descrescător s-a păstrat. Dacă în acea perioadă aveam la marea majoritate a vaccinurilor o acoperire de peste 90%, ulterior această acoperire vaccinală a scăzut încet, încet. Ne aflăm în jurul cifrei de 80% în momentul de faţă, iar dacă discutăm despre vaccinul reubeolă-rujeolă-oreion doza a doua se administrează doar în proporţie de puţin peste 60%. Este clar că eşecul campaniei din 2008 a produs această neîncredere, ulterior au fost şi alte incidente, alte situaţii - vaccinarea COVID şi acolo a fost o parte de informare care a lipsit”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri.

Creşterea acoperirii vaccinale pentru prevenirea infecţiei cu HPV se poate face doar printr-o campanie continuă de informare, care să se realizeze împreună cu screeningul, consideră ministrul.

În opinia sa, s-ar putea extinde vaccinarea gripală în farmacii, însă acest lucru trebuie să se facă treptat, după creşterea pregătirii profesionale a farmaciştilor în domeniul vaccinologiei.

 
Farmacist