Reprezentanţii medicilor de familie s-au întâlnit marţi cu ministrul Sănătăţii, Victor Costache, şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan. S-au discutat probleme fierbinţi ale medicinei de familie, iar ministrul Sănătăţii i-a asigurat pe medici că vor fi implicaţi în luarea deciziilor care îi privesc direct.

În cadrul întâlnirii, s-au luat în discuţie subiecte precum: renunţarea la protocoalele de prescriere a anumitor medicamente care limitează practica medicală în asigurarea tratamentului pentru pacienţii cronici, măsuri de debirocratizare a activităţii în cabinetul medicului de familie, finanţarea domeniului, dar şi îmbunătăţirea activităţii de vaccinare în cadrul cabinetelor.

„Sunt multe probleme care au rămas nerezolvate în acest domeniu şi pentru care trebuie să găsim măsuri de remediere. Există toată deschiderea şi procuparea actualei echipe, a mea personal, de a dezvolta medicina de familie. Urmărim creşterea finanţării pentru acest sector şi am identificat deja fonduri externe, atât prin Banca Mondială, cât şi fonduri europene nerambursabile, prin care vom suplimenta bugetul destinat medicinei de familie. Mai mult, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene vom lansa Programul Operaţional pentru Sănătate, în care vor exista multe proiecte destinate domeniului. Vom lucra îmreună cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cu cei ai medicilor de familie pentru finalizarea elaborării acestor programe necesare mediciniei de familie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Acesta i-a asigurat pe medicii de familie că viitoarele campanii de vaccinare, dar şi de informare şi educare a populaţiei pentru vaccinare vor fi realizate în comun.

„La începutul lunii ianuarie, ne vom întâlni din nou şi vom stabili împreună necesarul de vaccin gripal, care se va achiziţiona, calendarul de aprovizionare şi toate detaliile necesare pentru derularea campaniei de vaccinare grauită antigripală, dar şi pentru îmbunătăţirea acoperirii vaccinale în cadrul calendarului de vaccinare. Am cerut ca, anul viitor, să nu se mai repete situaţia ultimilor ani, în care au existat disfuncţionalităţi frecvente în aprovizionare şi sincope în derularea campaniei de vaccinare antigripală. Vom începe din prima lună a anului să organizăm campania de vaccinare antigripală, împreună cu toţi cei implicaţi”, a adăugat ministrul Sănătăţii

La discuţiile cu reprezentanţii autorităţilor din Sănătate, au participat echipele de conducere ale Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Asociaţiei Române de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie şi cele ale Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Medicina de Familie.