Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a organizat, împreună cu secretarul de stat Adriana Pistol şi cu preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, videoconferinţe cu directorii direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti şi cu managerii spitalelor.


S-a discutat despre centrele de evaluare a pacienţilor COVID şi despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale, atât pentru bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cât şi pentru cei cu alte patologii, pentru a evita situaţia din valurile precedente care a dus la o mortalitate crescută, se arată într-un comunicat. Ministrul Sănătăţii consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienţii infectaţi vor fi investigaţi şi vor beneficia de tratament, astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secţiilor de spital.

„Ne gândim la cele mai bune soluţii atât pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 cât şi la cei care au alte afecţiuni. Este esenţial ca spitalele să rămână funcţionale. Pacienţii cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a spus ministrul Sănătăţii.

Secretarul de stat, conf. dr. Adriana Pistol, a precizat că e important ca pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare, pentru a primi cât mai repede tratamentul adecvat formei de boală. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

„Bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluaţi şi trataţi gratuit atât pacienţii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi”, a spus conf. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.

Ministerul Sănătăţii va realiza centralizarea situaţiei centrelor de evaluare şi va pune cât mai rapid la dispoziţia cetăţenilor o hartă interactivă cu acestea, se mai arată în comunicat.

 

Medic