Media numărului de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 este în scădere în ultimele şapte zile, a informat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat că ridicarea restricţiilor trebuie să fie corelată cu numărul de persoane internate, în special la ATI.

 

Cifrele arată un trend descendent al cazurilor COVID, la fel şi al numărului de decese, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori, ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă”, a explicat ministrul.

El a adăugat că nu se pot aplica măsuri de relaxare până ce gradul de ocupare a secţiilor ATI nu scade în mod susţinut.

„Uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă, a ridicării stării de alertă în perioada următoare - dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii, cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber, s-ar putea renunţa la ele”, a explicat ministrul.

El a menţionat că restricţia de a purta mască de protecţie pe stradă ar putea fi ridicată, probabil, într-un interval de 2-3 săptămâni, „dacă numărul de cazuri scade consistent”.

 

ORL