Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care sunt judeţe cu patru obiective prevăzute şi judeţe fără niciun obiectiv.


Lista spitalelor finanţate din PNRR ar trebui completată, a subliniat ministrul, citat de Agerpres.

„În PNRR noi avem un minim de 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective, cum a fost întocmită această listă de 49 - iniţial înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate, nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate (...) - problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, (...) pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat nevoia accesului tuturor cetăţenilor români la serviciile de sănătate. În context, el a precizat că, în urma unui apel către consiliile judeţene şi primăriile de municipii, Ministerul a primit o listă cu solicitări pentru circa 70 de unităţi sanitare care au deja studii de fezabilitate, urmând a se stabili care vor fi introduse în completare pe această listă.

Ministrul a punctat că realizarea acestor obiective depinde de posibilităţile financiare ale autorităţilor locale, care trebuie să asigure partea de cofinanţare.

„Şi mai este o chestiune (...) legată de modul de alocare a sumelor: există 1,1 miliarde de euro, din care trebuie făcute cel puţin trei obiective de importanţă naţională sau regională, adică care cer mai multă finanţare, şi încă cel puţin 22 de obiective mai mici, şi trebuie respectată şi această proporţie atunci când vor fi alese obiectivele care pot fi finanţate”, a precizat Alexandru Rafila.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), semnat de România în 27 septembrie 2021, are în vedere la capitolul sănătate o listă de 49 unităţi medicale eligibile pentru echipare şi/sau dotare, însă, în urma prioritizării făcute de autorităţile române, vor fi admise spre finanţare numai 25 dintre ele. Dintre cele 25 de sanitare, cel puţin trei proiecte vor fi finalizate prin noua Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

Conform PNRR, la cele 25 de unităţi se pot face investiţii în echipamente şi aparate medicale pentru infrastructura de sănătate nou construită, cum ar fi: paturi, unităţi de decontaminare, echipamente IT, cărucioare, defibrilatoare, pompe de perfuzie, ventilatoare pentru unităţi de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general şamd. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru clădirile nou construite, însă acestea trebuie să respecte criteriile legate de eficienţa energetică.

 



Alergologia