Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seara, că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19. „Vrem să avem prioritate şi vrem să avem acces la tot tratamentul care concurează la vindecarea infecţiei COVID”, a declarat Tătaru, potrivit HotNews.ro.


„Astăzi (marţi-n.r.) ne-am înscris în sistemul european pentru vaccin. Astăzi ne-am înscris, am avut discuţiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuţii şi cu reprezentantul pe Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum ştiţi, noi am făcut şi o donaţie în acest sens acum o lună de zile la nivelul comunităţii europene. Suntem acolo unde este orice demers ştiinţific”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

Potrivit acestuia, prioritizarea se face în funcţie de numărul populaţiei din fiecare ţară, dar România trebuie să figureze printre solicitanţi.

În ceea ce priveşte un eventual vaccin dezvoltat de Institutul Cantacuzino, ministrul Sănătăţii a spus că „nu putem vorbi încă de un vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare, se studiază”.

„Noi urmărim tot ce înseamnă stat european, tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem prioritate şi vrem să avem acces la tot tratamentul care concurează la vindecarea infecţiei COVID”, a mai spus ministrul Sănătăţii.