Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că va fi elaborat un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale referitoare la starea de carantină şi internarea obligatorie, act normativ care va fi prezentat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.
„Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului. Vrem să clarificăm foarte atent tocmai acele recomandări ale Curţii Constituţionale. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare. Recomandările şi articole care nu sunt conforme - potrivit Curţii Constituţionale - din Legea 95 sau Legea 50 sau din Ordonanţa de Urgenţă 99 suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical pentru a putea gestiona acest moment. Au fost nişte recomandări ale Curţii Constituţionale, care prevedeau claritate şi previzibilitate, le vom face într-un proiect legislativ, vom reveni şi cu un ordin de ministru în ceea ce priveşte această izolare”, a spus Tătaru într-o conferinţă de presă organizată la sediul Guvernului.
Întrebat ce se va întâmpla dacă proiectul propus nu va avea susţinere, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu cred că nu vom avea susţinere în acest moment, în care este vorba despre o problemă naţională, nu una politică pe care să o gestionăm strict parlamentar”.
Nelu Tătaru a mai spus că există un număr scăzut de locuri la Terapie intensivă în Capitală şi că există în continuare transmitere comunitară accentuată şi focare în „constituire”.
„Recomandările, în acest moment, sunt pentru agenţii economici, pentru populaţia civilă de a colabora în contextul respectării regulilor. În continuare se poartă masca în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă, cu excepţiile prevăzute. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare în constituire. Recomand, în continuare, păstrarea acestor precauţii. Nu s-a terminat acest prim moment al pandemiei. Rata de transmitere a virusului a crescut de la 0,6 la 1,4”, a susţinut Tătaru.
Miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.