Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se caută o soluţie pentru testarea sistematică a întregului personal medical, când vine la program, fiindcă au apărut focare de infectare cu COVID în câteva spitale din ţară.


Într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii a spus că sunt spitale care îşi testează personalul la intrarea în tura de serviciu, însă acest procedeu trebuie extins la toate unităţile medicale, informează Agerpres.

„Deocamdată nu sunt situaţii alarmante. (...) O să căutăm rapid o soluţie încât, în zilele următoare, să înceapă testarea sistematică a personalului medical, când intră în serviciu. (...) O să discutăm şi cu colegii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, să vedem dacă există disponibilitate de teste şi pentru spitalele care nu au astfel de teste”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila a adăugat că şi angajaţii din sistemul medical care s-au vaccinat ar trebui să se testeze, dar nu a precizat dacă procedura va fi obligatorie.

„Tot timpul discutăm de obligaţii şi recomandări. Eu cred că, dacă suntem oameni serioşi şi responsabili, mai ales că discutăm de personalul medical şi de managerii unităţilor medicale, o recomandare ar trebui să fie la fel de puternică ca şi o obligaţie. Noi ne preocupăm să le furnizăm teste (...) căutăm o soluţie, cât mai multe unităţi sanitare să facă această procedură de screening pe bază de teste la intrarea în program. Testarea va fi gratuită”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 

Oncolog