Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există legislaţia necesară pentru compensarea vaccinării, iar în prezent se lucrează la normele pentru punerea în aplicare a acesteia. El şi-a exprimat speranţa că de anul viitor va exista o altă abordare, care să permită protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale.


„Sigur vom reuşi proiectul nostru de compensare a vaccinurilor. Anul viitor, va fi nevoie începând din vară de o campanie de informare susţinută, astfel încât cât mai multă lume să acceseze acest serviciu, respectiv compensarea vaccinurilor şi protejarea împotriva gripei, care, trebuie să recunoaştem, afectează şi anumite persoane care au anumite comorbidităţi şi este bine să evităm acest lucru”, a spus Alexandru Rafila în cadrul unei dezbateri, informează Agerpres.

El a precizat că nu va fi vorba doar despre compensarea vaccinului gripal.

Potrivit ministrului, în farmacii există încă vaccin gripal, imunizarea putându-se face în continuare încă una sau două săptămâni.

„Noi, practic, am terminat administrarea întregii cantităţi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Există mici cantităţi rămase la unele cabinete de medicină de familie, dar, practic, concret, cele 1,5 milioane de doze au fost utilizate. Se mai poate face vaccinare, dar nu pentru mult timp, încă una-două săptămâni. Ulterior, probabil, vom intra pe un trend descendent”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a explicat că, pentru ca o epidemie de gripă să poată fi controlată la nivel naţional, este necesar ca circa 3,5 milioane de români să se vaccineze împotriva acestei afecţiuni.

Dezvoltarea asistenţei medicale prespitaliceşti ar trebui să fie principalul deziderat pentru anii următori, a subliniat ministrul. „Oamenii au nevoie de servicii medicale apropiate de domiciliu, uşor accesibile”, a continuat Alexandru Rafila.





Pediatru