Laboratoarele americane Moderna şi Merck au anunţat rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul lor pe bază de ARN mesager împotriva cancerului de piele – în condiţiile în care serul a fost administrat în combinaţie cu un medicament specific.


În cadrul unui studiu efectuat pe aproximativ 150 de pacienţi cu melanom, administrarea vaccinului în acelaşi timp cu medicamentul Keytruda a redus riscul reapariţiei cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer, informează AFP şi Agerpres.

„Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat Stéphane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.

Moderna şi Merck plănuiesc să publice în curând rezultatele complete ale studiului. De asemenea, cele două companii farmaceutice intenţionează să lanseze în 2023 studii clinice de fază 3 pentru vaccinul respectiv.

Vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este personalizat, „proiectat şi produs pe baza semnăturii mutaţionale unice” identificate pe tumora pacientului, se arată în comunicat.

În cadrul studiului, pacienţii au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratamentul - până la nouă doze de vaccin.

Medicamentul împotriva cancerului Keytruda este deja autorizat în Statele Unite.





Oncolog