România nu are, în acest moment, niciun centru privind îngrijirea şi recuperarea pacienţilor cu arsuri severe, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. Trei astfel de centre ar urma să fie construite până-n 2024 în Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş.


„În şedinţa de Guvern de astăzi, ministrul Sănătăţii a prezentat un raport privind situaţia actuală a îngrijirii pacienţilor cu arsuri în România, situaţie la şase ani de la accidentul de la Colectiv”, a declarat secretarul de stat, după şedinţa din 21 iulie, a Executivului – declaraţie preluată de Agerpres.

„Aproximativ 10.000 de pacienţi se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni cu arsură, dintre aceştia 4.000 rămân internaţi pentru supraveghere de specialitate şi pentru tratament şi recuperare ulterioară. Din numărul total de pacienţi care se prezintă în spitalele noastre 1.400 - 1.500 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu arsuri de gravitate medie sau severă. Este un număr foarte mare de pacienţi, chiar şi pentru ţările care se confruntă cu conflicte armate. România trebuie să gestioneze această situaţie cu număr redus de paturi destinate pacienţilor cu arsuri severe”.

Monica Althamer a precizat că pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în ţară în numai 24 de paturi, necesarul fiind de 70 de paturi.

„În acest moment, România nu are niciun centru, cum nu are niciun centru de recuperare destinat pacienţilor cu arsuri severe. Pacienţii români cu arsură de gravitate mică sau medie sunt trataţi într-un număr de aproximativ 300 de paturi pe teritoriul României, iar pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în 24 de paturi destinate pacienţilor în stare gravă. Din 26 existente, 24 sunt funcţionale în acest moment în Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. Două paturi de la Braşov sunt în acest moment într-un proces de reorganizare, după lucrări de renovare a spitalului”, a adăugat secretarul de stat.

Monica Althamer a arătat că sunt situaţii în care, pentru a oferi tratamentul recomandat pacienţilor, România are nevoie de ajutor internaţional.

„În acest sens, anul trecut a fost elaborat şi publicat un ordin de ministru care se raportează la transferul imediat al pacienţilor ce trebuie internaţi în centre de mari arşi. În perioada 2016 - 2020 au fost transferaţi 40 de pacienţi în străinătate, anul acesta din ianuarie până în acest moment 12 pacienţi cu arsuri severe au fost transferaţi la solicitarea comisiilor de specialitate, constituite la nivelul spitalelor, în baza acestui ordin din 2020”, a explicat ea.

Raportul menţionează că vor fi construite trei centre de mari arşi, printr-un program al Băncii Mondiale, termenul de finalizare fiind 2024. „Proiectele au fost aprobate, finanţarea este aprobată. Vorbim în total de aproximativ 190 de milioane de euro pentru centrele care urmează să se construiască la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti - Grigore Alexandrescu. (...) În această toamnă se stabilesc prin licitaţie constructorii”, a adăugat secretarul de stat.

În privinţa tratamentului pacienţilor cu arsuri, costisitor, Ministerul Sănătăţii a gândit şi aplică, din 2016, un proiect numit „Acţiuni prioritare arsuri”, prin care se suplimentează, prin CNAS, fondurile de care beneficiază spitalele. „Prin acţiuni prioritare, Ministerul Sănătăţii alocă între 7 şi 9 milioane de lei, din 2017 şi până astăzi”, a subliniat Monica Althamer.

Din bugetul Ministerului Sănătăţii, din 2015 şi până în prezent, a fost achiziţionată aparatură în valoare de 37 de milioane de lei, alte 21 de milioane lei au fost investite în consolidarea clădirilor şi 114 milioane în dotări. Prin „Acţiuni prioritare arsuri”, 17 unităţi  medicale beneficiază de fonduri, iar prin Banca Mondială a fost achiziţionată aparatură în valoare de 38 milioane de lei, a mai precizat secretarul de stat.


Oncolog