Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) va fi restructurată, iar proiectul va fi publicat joi în transparenţă decizională, a precizat demnitarul în deschiderea Conferinţei Naţionale a Medicamentului.

Este vorba despre un proiect legislativ de reorganizare a Agenţiei Naţionale a Medicamentului care este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătăţii şi azi la prânz va fi publicat în transparenţă decizională. Un proiect foarte bun, pentru că ştim cu toţii că în Sănătate timpul nu înseamnă neapărat bani, timpul înseamnă viaţă. Trebuie să recunoaştem că noi vrem ca totul să se facă repede, la timp, dar nu avem oameni suficienţi, nu avem resurse suficiente. Prin această reorganizare, am găsit soluţii şi pentru oameni, pentru resurse şi pentru o colaborare bună cu industria. Sunt lucruri care sperăm să asigure pacienţilor români sănătatea”, a declarat Sorina Pintea.

ANMDM – suplimentarea personalului

Potrivit preşedintelui ANMDM, Alexandru Velicu, principala problemă a instituţiei pe care o conduce este lipsa de personal, care a dus la întârzieri de peste un an în evaluarea dosarelor de autorizare prin procedură naţională sau autorizare a desfăşurării de studii clinice.

Preşedintele ANMDM, Alexandru Velicu
Preşedintele ANMDM, Alexandru Velicu

„Avem nevoie de cel puţin o sută de oameni în plus faţă de echipa din acest moment pentru a răspunde tuturor solicitărilor. Suntem în proces continuu de identificare şi de creştere a echipei. Nu putem face faţă tuturor cererilor din acest moment, încercăm să găsim specialiştii de care avem nevoie”, a explicat preşedintele ANMDM.

Lista medicamentelor strategice

Sorina Pintea a precizat, de asemenea, că a fost alcătuită o listă a medicamentelor strategice şi aceasta va fi publicată în curând, spre dezbatere, pe site-ul ministerului.

„Medicamentul este încă o problemă în România. Ştiţi foarte bine că nu trece o săptămână şi în media apar ştiri legate de lipsa sau dispariţia unor medicamente, lipsuri pe care ni le asumăm. (...) Eu spun că s-au făcut şi paşi înainte. Anul acesta am introdus 37 de molecule noi care au salvat multe vieţi. Din păcate, procesul este greoi, este lung, pentru că din nou nu avem suficiente reglementări. Am promis împreună cu domnul secretar de stat Alexandrescu că vom face acea corecţie de preţuri care nu s-a mai făcut din 2015. Am publicat-o pe site-ul ministerului. O discutăm, sunt greşeli, le recunoaştem, dar am făcut-o după atâta timp. Am promis o listă a medicamentelor strategice, lista o avem. O vom publica pe transparenţă decizională", a decalarat ministrul Sorina Pintea în deschiderea Conferinţei Naţionale a Medicamentului, organizată între 20 şi 21 septembrie la Bucureşti.

Ultimul loc din Europa în clasamentul peformanţei din domeniul politicii medicamentelor

Consilierul prezidenţial conf. dr. Loreta Păun a amintit că Euro Health Consumer Index poziţionează România pe ultimul loc în clasamentul performanţei din domeniul politicii medicamentelor, cu deficienţe la toţi indicatorii incluşi în metodologie.
Conf. dr. Loreta Păun a menţionat, de asemenea, că prioritatea României, pe domeniul sănătăţii, pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi accesul pacienţilor la medicamente.