În ţară există 45 de centre de asistenţă medicală comunitară, înfiinţate prin mecanismul financiar norvegian în valoare de 1,6 miliarde de lei, în care lucrează 1500 de asistente medicale şi 484 de mediatori sanitari.

„Centrul medical comunitar pe care l-am văzut azi este o reţetă de succes pe care intenţionăm să o promovăm şi să o extindem”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, aflată în vizită, luni, la centrul de asistenţă comunitară din comuna Gostinari, judeţul Giurgiu.

„Este foarte important ca o comunitate ca cea de la Gostinari, care are 2.600 de locuitori din care 1000 populaţie romă, să aibă un grad de vaccinare de 95 la sută, asta spune multe. Este foarte important că în această comunitate s-a redus foarte mult mortalitatea infantilă, unde suntem campioni în Europa, şi a scăzut numărul cazurilor de tuberculoză, asta mă face să cred că aceste centre comunitare sunt un lucru extraordinar, lucru pe care trebuie să-l folosim în continuare. Aceşti angajaţi ai centrului conving populaţia că au dreptul să fie înscrişi pe o listă la medicul de familie chiar dacă nu sunt asiguraţi, că au dreptul să beneficieze de un pachet de servicii minime. Doresc să-i felicit în mod deosebit pentru activitatea lor, este o reţetă de succes pe care va trebui să o promovăm şi pe care va trebui să o stimulăm în continuare. Vom face asta în cât mai multe judeţe”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sorina Pintea alături de beneficiarii centrului de asistenţă medicală comunitară din comuna Gostinari, judeţul Giurgiu.
Ministrul Sorina Pintea alături de beneficiarii centrului de asistenţă medicală comunitară din comuna Gostinari, judeţul Giurgiu.

Rata de vaccinare a crescut la 95%

De la înfiinţarea centrului comunitar din comuna giurgiuveană Gostinari, rata de vaccinare a crescut de la 60% la 95%, mulţumită mediatorilor sanitari, plătiţi de Ministerul Sănătăţii, care au rolul de a informa şi a aduce oamenii la cabinet.

Sorina Pintea a declarat că ministerul realizează, la ora actuală, o indexare a zonelor deficitare, unde populaţia nu are acces la servicii medicale, şi până la sfârşitul anului va decide unde şi câte astfel de centre comunitare mai trebuie înfiinţate pentru a acoperi nevoile populaţiei.

De asemenea, medicii care aleg să meargă în astfel de centre de asistenţă medicală comunitară ar putea să beneficieze de sporuri suplimentare.

„În acest moment, în regulamentul sporurilor sunt prevăzute locurile de muncă pentru care se acordă sporuri, inclusiv cele din zonele defavorizate. Aceste centre comunitare vor intra şi ele în această categorie, la un moment dat, pentru că sunt cuprinse în anexa 9, la asistenţă socială”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Medicina primară acoperă 80-90% din nevoile oamenilor

Dr. Miljana Grbic, directorul biroului OMS în România, atrage atenţia că 2.3% din populaţia României plăteşte în plus pentru serviciile medicale, neavând acces egal la asistenţa medicală.

„Biroul OMS din Europa a realizat această analiză care ne arată că 2.3% din români plătesc în plus pentru serviciile medicale. Prin comparaţie, în Ungaria 0.3% din populaţie plăteşte out-of-pocket pentru asistenţa medicală, 0.8% în Bulgaria, 1.6% în Polonia şi 1.1% în Italia. Vreau să subliniez importanţa asistenţei primare care, conform studiilor noastre, acoperă 80-90% din nevoile medicale pe care oamenii le au de-a lungul vieţii”, a declarat dr. Miljana Grbic, prezentă, de asemenea, în comuna Gostinari.