Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au fost notificaţi verbal de către Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, referitor la o situaţie gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate.


În cursul zilei de 21 noiembrie, toţi pacienţii şi o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de peşte, se arată într-un comunicat.

În cursul nopţii de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, vărsături şi diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie şi la alţi pacienţi.

Până în momentul de faţă s-au înregistrat 3 decese, iar un pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad.

Ministerul Sănătăţii a organizat imediat după informare, o celulă de criza care a dispus transferul tuturor pacienţilor simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistenţă medicală de terapie intensivă, precum şi preluarea de probe biologice şi de aliment pentru analiza toxicologică la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Probe din alimente au fost preluate şi direcţionate de asemenea către Institutul Naţional de Sănătate Publică- Centrul de Sănătate Publică din Iaşi pentru analize microbiologice.

Transferul pacienţilor de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanţe pentru victime multiple şi este coordonat de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii.





Psihiatru (2)