La finalul anului 2017, Ministerul Sănătăţii anunţa pe site-ul său un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, va permite oricărui absolvent al Facultăţilor de Chimie şi Biologie să poată lucra într-un laborator de analize medicale.

În prezent, conform legii actuale de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să deţină, pe lângă diploma de licenţă (3,4,5 ani) şi un document care demonstrează că are „competenţa de a efectua analize de laborator”. Masteratul în domeniul laboratoarelor medicale oferă în acest moment această competenţă, conform legii educaţiei.

12 solicitări trimise Ministerului Sănătăţii

„Din 1933, în legislaţia românească este stipulat că au voie să lucreze în laboratoarele de analize medicale numai chimişti, biochimişti şi biologi specializaţi. De ce în anul 2018 noi eliminăm specializarea lor?”, întreabă retoric dr. Constanţa Popa, chimist medical principal şi preşedinte OBBCSSR (Ordinul biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România), care a explicat presei că a trimis 12 adrese Ministerului Sănătăţii, fără a primi nici un răspuns sau o invitaţie la dialog.

„Nu orice absolvent de biologie şi chimie are competenţa de a efectua analizele medicale şi, atunci când depun dosarul de înscriere în corpul nostru profesional, (...) trebuie să demonstreze, conform legii actuale, competenţa de a efectua analize de laborator. Această competenţă este dată de diploma de licenţă în biologie/chimie şi de absolvire a unui program de master în domeniul laboratorului medical. Juriştii noştri au refuzat 77 de dosare de înscriere pentru a practica profesiile în laboratorul de analiză medicală unor absolvenţi care nu îndeplinesc cerinţele legale, pentru că erau absolvenţi de inginerie petrolieră, absolvenţi de inginerie textilă, ecologie şi protecţia mediului, iar cei care aveau licenţă în biologie/chimie aveau diploma de master în cosmetică, în medicamente, care nu au nici o legătură cu buletinele de analize medicale”, a explicat preşedintele OBBCSSR.

Dr. Constanţa Popa, preşedintele Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România
Dr. Constanţa Popa, preşedintele Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România

80% din diagnosticele medicale sunt puse pe baza analizelor medicale

Primul pas spre vindecare este furnizarea unor rezultate corecte ale analizelor de laborator către medicul curant al pacientului. Specialiştii pot elibera sub parafă şi semnătură rezultatele analizelor pe baza cărora se pun peste 80% din diagnosticele medicale.

Dacă proiectul de lege propus de Ministerul Sănătăţii va fi aprobat, rezultatele analizelor ce stau la baza diagnosticului medical vor putea fi semnate şi parafate de către absolvenţi ce nu au competenţa necesară, spun reprezentanţii OBBCSSR.

Împotriva proiectului de lege sunt şi avocatul Dan Cimpoeru şi preşedintele FABC, Cezar Irimia, ambii consternaţi că Ministerul Sănătăţii nu s-a consultat cu profesioniştii din domeniu înainte de redactarea acestei propuneri de modificare legislativă.

„Suntem într-o situaţie paradoxală în care avem o lege în vigoare, 460/2003, care prevede mai mult decât limpede faptul că Ordinul colaborează cu Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea reglementărilor ce privesc această profesie. Asta spune legea în vigoare din 2003. (...) Există o obligaţie legală”, explică avocatul Dan Cimpoeru.

„Ce vom face în mod concret? Vom analiza foarte în detaliu această chestiune din punct de vedere juridic şi ne vom adresa instanţei de judecată să cerem acest drept - dreptul de colaborare cu Ministerul Sănătăţii în elaborarea acestui proiect. Ne vom adresa cu acţiune în contencios-administrativ prin care să se oblige Ministerul Sănătăţii (...) să ne bage în seamă, să îşi îndeplinească o obligaţie legală, respectiv aceea de a colabora cu noi. Suntem dispuşi şi vom face acest lucru de a provoca, de a invoca şi o critică de constituţionalitate în ceea ce priveşte elaborarea acestui proiect. (...) În condiţiile în care proiectul de lege a fost adoptat, fără să existe, repet, îndeplinită această obligaţie legală, atunci acel proiect de lege este neconstituţional în România", a explicat Dan Cimpoeru.

Cezar Irimia, preşedintele FABC, spune că siguranţa diagnosticului şi, implicit, a pacienţilor sunt puse în pericol de acest proiect legislativ. Alături de OBBCSSR, este pregătit să atace ministerul în instanţă:

„Noi am mai câştigat atunci când oncologia medicală a fost scoasă de la rezidenţiat în 2008 şi am acţionat statul în judecată şi am recâştigat această specialitate. Aşa vom face şi acum, atâta timp cât ministerul nu acceptă o colaborare şi o discuţie sinceră cu profesioniştii şi să decidem împreună aceste modificări de lege.”