Ministerul Sănătăţii lucrează să schimbe mentalităţi la nivelul spitalelor şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Alexandru Rafila.


Ministrul a precizat că nu este încurajată ascunderea acestor infecţii, ci raportarea lor, informează Agerpres.

„Noi nu încurajăm - şi au fost evaluaţi managerii câtorva spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii - în niciun fel ascunderea acestor infecţii. Dimpotrivă, vrem să ştim realitatea. (...) Nu ne gândim la sancţiuni. Există deja reglementări privind neraportarea bolilor transmisibile în general”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, ministerul vrea să schimbe mentalităţi şi să asigure cadrul organizatoric şi profesional care să permită identificarea şi raportarea acestor infecţii.

„Trendul a fost crescător în 2021 şi 2022, cu o creştere cu 55% a gradului de raportare pe trimestrul unu al anului 2021 şi trimestrul unu al anului 2022. Încă suntem departe, dar lucrăm”, a adăugat ministrul.

El a anunţat că anul acesta sau la începutul anului viitor va fi realizat un studiu privind infecţiile asociate asistenţei medicale.

„Am făcut ultimul studiu în anul 2017 şi următorul o să fie făcut anul acesta sau la începutul anului viitor. (...) Procentul real a fost de 5,9%. (...) Acum facem un nou studiu să vedem care este situaţia şi să vedem care sunt măsurile administrative pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat în ultimele şase luni, încât să putem să progresăm şi să ne apropiem de realitate. (...) Ministerul Sănătăţii are rol de reglementare, coordonare şi administrare”, a arătat Rafila.

Alexandru Rafila a amintit de ordinul de ministru care menţionează necesitatea existenţei unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie în spitalele cu paturi.

A fost actualizat şi Comitetul naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene, care nu a mai funcţionat din anul 2018, an în care a fost înfiinţat, a mai precizat ministrul.




Alergologia